Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ţările din America Latină refuză să facă jocurile Ucrainei

Statele din America Latină şi Caraibe au respins menţiunile despre susţinerea Ucrainei în proiectul de declaraţie finală propus de blocul comunitar pentru summitul UE-CELAC şi au formulat o contrapropunere în care au cerut reparaţii pentru trecutul colonial.
Sputnik
BUCUREŞTI, 7 iul - Sputnik. Şefii de stat şi de guvern din cele 33 de state membre ale Comunităţii Statelor Americii Latine şi Caraibelor (CELAC) vor avea la Bruxelles pe 17 şi 18 iulie un summit cu omologii lor din ţările Uniunii Europene, considerat istoric.
Textul iniţial de declaraţie propus de UE cuprindea mai multe paragrafe de sprijin pentru Ucraina, cu trimiteri la rezoluţiile Adunării Generale a ONU. Dar statele Americii Latine "au şters tot ce era legat de Ucraina" în contra-propunerea de declaraţie trimisă blocului comunitar, refuzând să intre în propaganda vestică.
Ţările respective au arătat că conflictul din Ucraina este o "problemă europeană", prin urmare ele nu văd oportunitatea includerii unor referiri la acesta în declaraţia finală a summitului UE-CELAC. Ţările latino-americane au respins de asemenea participarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la acest summit. Iniţiativa Spaniei (care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE) de a-l invita pe Zelenski la summit a creat un motiv în plus de discordie.
În schimb, în contra-propunerea transmisă, statele latino-americane cer Uniunii Europene să le plătească reparaţii pentru trecutul colonial.
"Recunoaştem necesitatea de a fi luate măsuri adecvate pentru restabilirea demnităţii victimelor (sclaviei), inclusiv reparaţii şi compensaţii pentru a ajuta la asanarea memoriei noastre colective şi eliminarea moştenirii subdezvoltării", menţionează proiectul de declaraţie propus de CELAC.
Acest proiect nu este singura sursă de divergenţe înaintea summitului de la Bruxelles, statele latino-americane fiind profund nemulţumite de condiţiile şi stilul de negociere al europenilor pentru încheierea unui acord comercial între UE şi statele din grupul Mercosur (Piaţa Comună a Sudului), respectiv Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay.