Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE ia în considerare un compromis cu Rusia cu privire la Swift

UE are în vedere o propunere de reconectare a unei bănci rusești sancționate la rețeaua financiară globală Swift, în încercarea de a salva acordul cu privire la transportul de cereale din Marea Neagră.
Sputnik
BUCUREŞTI, 3 iul – Sputnik. UE are în vedere o propunere de reconectare a unei bănci rusești sancționate la rețeaua financiară globală Swift, în încercarea de a salva acordul cu privire la transportul de cereale din Marea Neagră, a relatat luni Financial Times, citând surse apropiate discuțiilor.
Potrivit raportului, creditorul agricol major Russelkhozbank ar putea crea o filială care să fie reconectată la Swift pentru a gestiona plățile de export de cereale din țară, relatează RT. Planul a fost propus de Moscova prin negocierile de intermediere.
Rosselkhozbank a fost deconectată de la Swift pe fondul sancțiunilor occidentale legate de Ucraina împotriva Rusiei. Reconectarea creditorului la sistem a fost una dintre condițiile prezentate de Moscova pentru a extinde acordul pentru exportul cerealelor ucrainene și rusești, cunoscut formal drept Inițiativa de transport a cerealor prin Marea Neagră. Acordul a fost inițial mediat de ONU și Turcia și semnat în iulie 2022, dar urmează să expire pe 18 iulie.
De la implementarea acordului, Moscova a subliniat în mod constant că obligațiile față de Rusia în temeiul acordului nu au fost îndeplinite.
Economie
Cu viteza SWIFT-ului: Cine se va prăbuși după lovitura aplicată Rusiei
Propunerea Moscovei cu privire la Rosselkhozbank a fost discutată de liderii UE la un summit la Bruxelles săptămâna trecută și a fost considerată „opțiunea cea mai acceptabilă” pentru a asigura extinderea acordului privind transportul de cereale. Legalitatea și fezabilitatea planului sunt examinate în prezent de către oficialii UE, au declarat surse pentru FT.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reiterat săptămâna trecută că Moscova nu vede niciun motiv să accepte o extindere a acordului, insistând că promisiunile făcute Rusiei au rămas neîmplinite. El a acuzat SUA și UE că au adoptat o atitudine „scandaloasă”, afirmând că sancțiunile lor nu vizează în mod explicit transporturile agricole rusești.
Diplomatul a susținut că restricțiile aplicate Rosselkhozbank, industriei de transport maritim din Rusia și „o serie de alte acțiuni presupuse tehnice, dar de fapt prohibitive” au creat obstacole majore pentru exporturile rusești.
„Nu văd ce argumente există pentru cei care ar dori să continue această inițiativă privind transportul cerealelor prin Marea Neagră”, a declarat Lavrov.