Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

OPEC: Cererea globală de petrol va continua să crească

Combustibilul fosil va rămâne de neînlocuit în viitorul previzibil, a prezis OPEC.
Sputnik
BUCUREŞTI, 28 iun – Sputnik.Cererea la nivel mondial de petrol va continua să crească şi va ajunge la 110 milioane de barili pe zi până în 2045, a prezis Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), potrivit RT. Combustibilul fosil va continua să reprezente aproximativ 29% din mixul global de energie până atunci, susţine Alianța.
„Petrolul este de neînlocuit pentru viitorul previzibil”, a declarat secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, luând cuvântul la conferința inaugurală despre energie din Asia, desfăşurată în capitala malaeziană Kuala Lumpur.
Potrivit lui Al Ghais, subinvestiţia în industria petrolului nu va face decât să conteste viabilitatea sistemelor energetice actuale și va cauza un „haos în plan energetic”.
El a prezis că, de acum până în 2030, încă o jumătate de miliard de oameni se vor muta în orașe în întreaga lume, pe măsură ce economia globală continuă să se extindă, ceea ce înseamnă că lumea va avea nevoie de mai mult petrol.
Al Ghais a recunoscut, pe de altă parte, că energia regenerabilă va avea un rol mai mare în mixul energetic al lumii și a afirmat că unele state membre ale OPEC au „investit deja semnificativ” în acest sector.
„[Estimăm] că cererea de energie la nivel global va crește cu 23% până la 2045”, a spus acesta, adăugând: „Hidro gazul, hidrogenul nuclear și biomasa se vor extinde. Dar este clar că petrolul va rămâne o parte integrantă a amestecului.”
La începutul acestei luni, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a avertizat cu privire la o penurie de petrol, menţionând că cererea globală va crește cu 6% între 2022 și 2028, determinată de sectoarele petrochimice și aviație. Raportul a arătat că aproximativ trei sferturi din creștere în perioada de șase ani până în 2028 va fi în Asia, India depășind China ca principală sursă de creștere până în 2027.