BUCUREŞTI, 26 iun – Sputnik. Germania se opune planurilor Uniunii Europene de a utiliza activele înghețate ale Băncii Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei și a solicitat luarea în considerare a altor opțiuni, din cauza îngrijorărilor că decizia ar putea crea probleme legale și financiare, a relatat luni presa britanică, citând surse.
Potrivit relatării, unii membri ai guvernului german consideră că planul nu va primi suficient sprijin, întrucât problemele legale ar fi „prea mari”.
Berlinul a făcut „tot ce se poate legal” pentru a identifica și îngheța activele cetățenilor și entităților ruseşti sancționate, dar intenția Bruxelles-ului de a folosi aceste fonduri pentru reconstruirea economiei și infrastructurii ucrainene a ridicat „probleme complexe de natură financiară și legală”, potrivit relatării, citate de Sputnik Internaţional.
Potrivit raportului, UE urmăreşte să strângă până la 3 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) pe an din activele Băncii Centrale ruse, iar Kievul dezvoltă o modalitate alternativă pentru ca blocul să folosească activele confiscate ca garanție, prin care ar putea lua împrumuturi pentru a investi pentru un randament și apoi să aloce banii Ucrainei.
„Provocarea este să încercăm să rezolvăm ceea ce este legal și poate fi apărat. Este o chestiune mai complexă decât s-ar fi gândit cineva la început”, a spus un diplomat al UE familiarizat cu problema.
Se aşteaptă ca miniștrii de Externe ai ţărilor UE să discute problema în cadrul unei reuniuni la Luxemburg, luni.
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a anunțat că reprezentanții, comisarii și legiuitorii din UE vor începe să discute în iulie despre un cadru legal care să permită confiscarea activelor cetățenilor și entităților rusești acuzate de încălcarea sancțiunilor UE. Băncile UE dețin active în valoare de 24,1 miliarde de euro aparținând persoanelor fizice și entităților private ruseşti supuse sancţiunilor, a adăugat Wigand.
De asemenea, statele membre ale UE au raportat că deţin în băncile lor active ale Băncii Centrale ruseşti înghețate în valoare de peste 200 de miliarde de euro.