CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik, Mihail Vorobiov. Angajatul de la „Novoe Radio” din Chișinău Ilia Cernîșov și prezentatorul de știri de la radioul din Transnistria Iulia Garceva au participat la cea de a doua serie de masterclassuri „SputnikPro de pe Zubovski”, care a avut loc în perioada 19 – 23 iunie la Centrul Internațional de Presă Multimedia al grupul media ”Rossiya Segodnya”.
Ce au învățat jurnaliștii din Moldova la master-clas-ul „SputnikPro” de la Moscova. Lector - Marina Perekrestova
© Sputnik / Владимир Трефилов
Ei, împreună cu colegii lor din Tadjikistan, Kazahstan, Georgia, Kîrgîzstan și Azerbaidjan, au avut posibilitatea să se familiarizeze cu cele mai bune practici din domeniu.
Pentru participanți a fost organizată o excursie prin sediul grupului media de pe Bulevardul Zubovski. Ei au văzut că echipa multinațională a agenției lucrează în birouri moderne cu tehnologii avansate.
Ce au învățat jurnaliștii din Moldova la master-clas-ul „SputnikPro” de la Moscova
© Sputnik / Владимир Трефилов
Pe parcursul a cinci zile, colegii din străinătate au aflat despre crearea și dezvoltarea canalelor telegram, promovarea paginilor pe rețelele de socializare, perspectivele de utilizare a tehnologiilor realității virtuale în jurnalism, posibilitățile dronelor, și-au extins abilitățile în realizarea fotografiilor.
De asemenea, ei au fost în studioul de televiziune al canalului RT și s-au familiarizat cu principiile muncii reporterilor militari în prima linie.
Ce au învățat jurnaliștii din Moldova la master-clas-ul „SputnikPro” de la Moscova
© Sputnik / Владимир Трефилов
Analistul militar al agenției Sputnik Aleksandr Hrolenko a explicat din ce se constituie un material analitic și a oferit o listă a surselor specializate din care pot fi preluate informații utile. El a atras atenția asupra faptului că, în cursul activității, un jurnalist care scrie pe astfel de teme ar putea ajunge în vizorul autorităților de control sau a serviciilor speciale.
„De aceea, este important ca interviurile audio importante și linkurile către sursele inițiale să fie păstrate în arhivă. Pentru totdeauna”, a subliniat Hrolenko.
Una dintre cele mai memorabile pentru public a fost prelegere despre utilizarea rețelelor neuronale în jurnalism. Margarita Nekrasova, șefa Centrelor Multimedia Sputnik din străinătate și din Țările Baltice, a demonstrat capacitățile inteligenței artificiale.
Ea crea în câteva secunde titluri atractive, făcea rescrieri de înaltă calitate a textelor și crea postări scrise într-un limbaj simplu pentru rețelele sociale.
Publicul a fost impresionat de faptul că programul a reușit să genereze atât de rapid și destul de bine materialele necesare.
Ce au învățat jurnaliștii din Moldova la master-clas-ul „SputnikPro” de la Moscova
© Sputnik / Владимир Трефилов
Tehnologia AI permite crearea imaginilor originale. Margarita a demonstrat cum poate fi folosit acest lucru în postările pe rețelele sociale. De exemplu, drept ilustrare pentru o postare despre posibila implicare a autorităților SUA în sabotarea gazoductelor ”Nord Stream” ar putea servi o imagine plină de umor în care președintele SUA, Joe Biden, este înfățișat sub apă, într-un costum de scafandru. Inteligența artificială a avut nevoie de câteva minute pentru a rezolva această problemă.
În același timp, Margarita Nekrasova a remarcat că, în acest moment, inteligența artificială uneori înțelege greșit cererea utilizatorului și nu este capabilă să distingă ironia de cuvintele rostite cu seriozitate.
Aducând drept exemplul istoria inventată de program despre războiul brazilian-japonez, ea a menționat că tehnologia poate fi și o sursă de generare a unui număr mare de falsuri plauzibile.
Ce au învățat jurnaliștii din Moldova la master-clas-ul „SputnikPro” de la Moscova
© Sputnik / Владимир Трефилов
În încheiere, Margarita a spulberat temerile că profesia de jurnalist va deveni în curând mai puțin solicitată. Potrivit acesteia, mediile de informare responsabile față de cititorii săi nu-și pot permite să genereze știri informaționale, fără ca rezultatul să fie verificat de către un jurnalist profesionist, deoarece există un risc serios ca informația să fie nesigură sau distorsionată.
Seria de masterclassuri „SputnikPro de pe Zubovski” le-a oferit participanților săi nu doar posibilitatea de a obține cunoștințe de la angajații agenției rusești, ci și de a face un schimb reciproc de experiență, inclusiv în timpul plimbărilor prin Moscova, unii dintre oaspeți aflându-se aici pentru prima dată.
„La noi a fost adoptată recent legea cu privire la dictatură, așa cum o numim noi. În țara noastră multe instituții de presă indezirabile autorităților sunt închise. Serviciile speciale au început să funcționeze activ”, a spus Ilia Cernîșov.
El a deplâns faptul că tinerii, ca și partea activă a populației în general, se află la muncă în străinătate, există o lipsă de personal în toate domeniile, inclusiv în jurnalism.
„Capitalul intelectual a părăsit de mult țara. Moldova este în prezent o zonă gri. Cu oameni buni și de treabă”, a adăugat jurnalistul de la radioul din Chișinău.
„Mi-ar plăcea să văd că sunt prezentate puncte de vedere diferite. Desigur, avem probleme cu asta”, a spus și Iulia Garceva.
Ce au învățat jurnaliștii din Moldova la master-clas-ul „SputnikPro” de la Moscova
© Sputnik / Нина Зотина