BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik.Din 2006, Emiratele Arabe Unite au lansat mai mulți sateliți în Spațiu. În 2020, Emiratele Arabe Unite au lansat către Marte sonda spațială Al Amal, cunoscută și sub numele de Sonda Hope, pentru a studia condițiile climatice de pe planetă.
Centrul spațial Mohammed Bin Rashid din Emiratele Arabe Unite (MBRSC) va lansa un satelit în Spațiu de pe cosmodromul Vostochni din Rusia, pe o rachetă de transport Soyuz-2, a declarat marți biroul media al guvernului de la Dubai, potrivit Sputnik Internaţional.
„Pe 27 iunie, la 15:34, #ora EAU [11:34 GMT], @Mbrspacecentre va lansa pentru prima dată misiunea sa PHI-Demo, de pe cosmodromul Vostochni din Rusia, folosind racheta Soyuz-2, ca parte a Inițiativei de găzduire a încărcăturii utile”, a scris pe Twitter biroul de presă.
Biroul a adăugat că inițiativa va fi condusă în comun de MBRSC și de Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale, care va fi „în topul colaborărilor globale, oferind acces spațial și accelerând evoluția durabilă a noilor tehnologii spațiale”.
MBRSC a declarat pe Twitter că platforma de satelit modular a fost creată în 2022 ca parte a Inițiativei de găzduire a sarcinii utile, în parteneriat cu primul operator global de satelit 5G, OQ Technology și SteamJet, care va livra o sarcină de comunicare Internetul Lucrurilor (IoT). Aceasta va stoca și transmite datele colectate de pe dispozitivele conectate la Internet, situate în zone îndepărtate, folosind 5G pe orbită.
Directorul general al MBRSC, Salem Al Marri, a scris că PHI-Demo „este un satelit 100% dezvoltat în Emiratele Arabe, toate componentele sale mecanice fiind finalizate în # EAU în colaborare cu sectorul privat.” El a adăugat că obiectivul inițiativei este de a „asigura accesul tuturor pentru a participa la călătoria de dezvoltare și explorare”.
Autoritățile ruse au menţionat anterior că PHI-Demo va fi o sarcină utilă suplimentară în timpul lansării unui satelit meteorologic Meteor-M. Un decret al guvernului rus publicat la începutul lunii iunie a precizat că 42 de sateliți mici, inclusiv unul din Belarus, Malaezia și Emiratele Arabe Unite, vor fi transportaţi de rachetă.