Principalele direcții de dezvoltare sunt robotizarea tehnicii militare, implementarea tehnologiilor spațiale pentru distrugerea eficientă a potențialului militar al inamicului.
Pe perioada operațiunii speciale, producția principalelor tipuri de arme în Rusia a crescut pe diverse direcții de la trei până la 10 ori, multe întreprinderi din industria de apărare activează non-stop (https://ria.ru/20230613/vooruzheniya-1877867130.html) . Creșterea volumelor de producție este însoțită permanent de modernizarea produselor. Ca rezultat, sunt dezvoltate capacități calitativ noi pentru trupe și forțe - în toate mediile de utilizare în luptă. Câteva exemple.
Roboți de luptă
Complexul robotizat de deminare ”Uran-6” a fost modernizat ținându-se cont de experiența utilizării acestuia în zona operațiunii speciale, la Mariupol și în alte locații din noile regiuni ale Federației Ruse. Potrivit Biroului Special de Proiectare al Ministerului Apărării al Federației Ruse, complexul multifuncțional a primit o armură consolidată, un tren de rulare perfecționat, iar noul sistem de comunicație a făcut posibilă creșterea razei de control la distanță. Echipamentul de la bord determină mai exact tipul obiectelor explozive detectate. ”Uran-6” adună minele antipersonal și antitanc, dispozitivele explozive și munițiile neexplodate cu o eficiență de 98 la sută - chiar și în zonele acoperite cu vegetație densă și pline de deșeuri industriale. Anterior, vehiculul pe șenile de șase tone putea rezista unei explozii de până la 60 kg de TNT, dar acum a devenit mai puternic și mai sigur. Aceasta este a doua modernizare a ”Uran-6”, iar prima a avut loc după exploatarea activă în Siria. „Uran-6” deschide o cale sigură către victorie și către o viață pașnică. Vom menționa că sistemele NATO de deminare Leopard-2R și Wisent-1MC nu au rezistat testării în luptă în zona operațiunii speciale - aproape toate au fost distruse.
Cel mai nou sistem de la distanță „Robosniper” a fost trimis în unitățile de luptă pentru exploatarea de probă. Caracteristicile tactice și tehnice ale puștii cu lunetă robotizate (antidronă) nu sunt dezvăluite, dar totuși spune multe faptul că complexul a fost dezvoltat în cadrul Biroului de Proiectare a Sistemelor Integrate și companiei Lobaev Robotics (https://ria.ru/20230412/robosnayper-1864642708.html). Puștile cu lunetă Lobaev sunt cunoscute în întreaga lume, acum ele au căpătat opțiuni suplimentare pentru sistemele de apărare aeriană.
Robotul rusesc de luptă ”Marker” de trei tone, cu inteligență artificială, o gamă largă de echipamente de recunoaștere, rachete antitanc și dronă kamikaze la bord, este destinat sprijinului infanteriei, distrugerii oricărei tehnici blindate a inamicului, inclusiv tancurile moderne ale NATO (https://ria.ru/20230126/robot-1847486160.html). Detectează și recunoaște de sine stătător țintele, este în stare să se sincronizeze cu vizorul unui operator la distanță. Autonomia mașinii de luptă inteligente este de 60 de ore. În martie, primii patru ”Markeri” au fost trimiși pentru a îndeplini sarcini de luptă în zona operațiunii speciale (https://ria.ru/20230418/marker-1865960843.html).
Puterea de foc
Modernizarea serioasă a mitralierei ”Kord” de 12,7 mm face posibilă creșterea capacităților de luptă ale unităților rusești și utilizarea mitralierei pe platforme autonome. Modificarea cu o țeavă capabilă să reziste la 300 de focuri fără răcire (schimbarea țevii) permite trageri mai intense în condiții obișnuite și instalarea mitralierei pe elicoptere, module la sol controlate de la distanță. Problema supraîncălzirii țevii mitralierei este soluționată la nivelul tehnologiilor spațiale. Mitraliera puternică, precisă, sigură și cea mai ușoară din lume printre cele de calibru mediu, „Kord”, (32 kg) se bucură de un mare respect în trupe. Uzina V.A. Degtiariov a crescut semnificativ producția de mitraliere „Kord” și puști cu lunetă cu același nume.
Operațiunea specială a confirmat rolul deosebit al aviației fără pilot pe câmpul de luptă, a accelerat dezvoltarea dronelor grele de recunoaștere și atac rusești. Producția în serie a dronei cu rază lungă de acțiune ”Sirius” va începe în 2023. Mașina este în stare să transporte la țintă 450 kg de rachete de înaltă precizie și bombe de aviație cu calibrul de până la 250 kg la o distanță de până la 3000 km (https://t.me/sputniklive/62237). ”Sirius” dispune de sistem de control prin satelit. Astfel de drone sunt solicitate în zona operațiunii speciale și sunt sortite să câștige în alte puncte fierbinți de pe planetă.
Înălțimi cosmice
Noua stație rusească de monitorizare a spațiului cosmic este capabilă să detecteze și să monitorizeze automat obiecte de 10 centimetri în spațiul cosmic din apropierea Pământ (https://ria.ru/20230614/orbita-1878029511.html). Acest lucru le-a permis specialiștilor Ministerului Apărării al Federației Ruse să mărească de patru ori numărul de obiecte spațiale mici escortate. În situația unei posibile lupte cu sateliții de recunoaștere ai inamicului, noua stație va asigura „curățarea” pe orbită în cel mai scurt timp. Pe de altă parte, este suplimentată intens gruparea de aparate spațiale a Ministerului Apărării - au crescut considerabil posibilitățile spionajului militar rusesc (https://ria.ru/20160729/1473187325.html).
Rusia crește volumele de producție a sistemelor de rachete hipersonice ”Kinjal” și ”Zircon”, care inspiră groază armatei SUA. În afară de aceasta, în 2023, Forțele Armate ale Rusiei vor primi 22 de lansatoare ICBM ”Iars”, ”Sarmat” și ”Avangard”, 12 nave de suprafață, cinci submarine și trei noi purtătoare de rachete strategice Tu-160. Îngrozesc NATO și cele mai bune din lume tancuri rusești T-90M ”Prorîv”, care în 2023 vor fi cu 1500 mai multe. Chiar și o listă incompletă ne permite să apreciem cât de mult a accelerat operațiunea militară specială modernizarea Forțelor Armate ale Rusiei și cursul istoriei mondiale.