Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova denunță două acorduri cu CSI

Moldova a început denunţarea unor acordurile încheiate anterior în cadrul CSI.
Sputnik
CHIŞINĂU, 7 iunie - Sputnik. Moldova denunţă două acorduri cu CSI, a informat serviciul de presă al parlamentului ţării.
Avizele consultative privind denunțarea a două acorduri încheiate pe platforma Comunității au fost aprobate de membrii Comisiei politică externă și integrare europeană în cadrul ședinței din 6 iunie.
Astfel, vor fi denunțate următoarele documente:
Acordul privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, întocmit la Minsk, la 22 ianuarie 1993, cu modificările operate la 30 octombrie 2015 prin Protocolul întocmit la Dușanbe;
Acordul între Statele membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) referitor la Forțele Armate Strategice din 30 decembrie 1991.
După cum a menționat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, denunțarea primului Acord vine ca urmare a ”interacțiunii minime pe acest segment de cooperare, a lipsei de aplicabilitate, precum și a necorespunderii cu realitățile”.
Denunțarea acordului care se referă la Forțele Armate Strategice este ”oportună, în contextul în care Republica Moldova nu dispune de armament nuclear”, iar colaborarea în cadrul CSI ”exclude interacțiunea în domeniile politico-militare”, accentul fiind pus pe colaborarea economică.
Anterior, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.
Partidul Socialiștilor și-a anunțat intenția de a lansa o campanie la nivel național pentru menținerea apartenenței Republicii Moldova la CSI, exprimându-și speranța ca și alte forțe politice vor susține acest demers.
Duminică, 21 mai, în trei mari orașe ale Moldovei au avut loc mitinguri în sprijinul organizării unui referendum privind cursul de politică externă a Republicii Moldova. A fost menționat faptul că la referendum vor fi propuse întrebări despre menținerea neutralității, neaderarea Republicii Moldova la niciun bloc militar, precum și alegerea vectorului extern al țării. Protestatarii au spus că actuala putere își permite să ia decizii în numele tuturor cetățenilor, în pofida acțiunilor de protest.