Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina interzice exportul de zahăr: România este îngrijorată

Ucraina a anunțat interzicerea exportului de zahăr din țară, România se așteaptă la o creștere bruscă a prețurilor la acest produs.
Sputnik
CHIŞINĂU, 5 iunie - Sputnik. Exportul de zahăr din Ucraina va fi interzis, Cabinetul de miniștri al țării a luat decizia corespunzătoare pe 30 mai.
Interdicția va dura între 5 iunie și 15 septembrie anul acesta.

România este îngrijorată

Vestea a fost primită cu alarmă în România vecină. După cum scrie Observatorul , „zahărul poate dispărea de pe rafturile magazinelor din România”. Situația se datorează faptului că Ucraina este cel mai mare exportator de zahăr în această țară.
"În perioada octombrie 2022 până în aprilie 2023, noi [România] am importat aproape 85.000 de tone de zahăr dintr-o țară vecină [Ucraina], ceea ce este de 26 de ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta reprezintă 30% din toate importurile UE", publicația clarifică. .
În plus, se spune în publicație, oprirea aprovizionării cu zahăr ucrainean va duce inevitabil la o creștere explozivă a prețurilor acestuia. „În România există în prezent doar două rafinării de zahăr”, notează Observatorul, ale căror capacități sunt clar insuficiente pentru a acoperi nevoile țării.

Situația din Moldova

Între timp, într-o ședință din 31 mai, Comisia pentru Situații de Urgență, prezidată de premierul Dorin Recean, a dat instrucțiuni Ministerului Agriculturii din țară să monitorizeze fluxurile de export de zahăr din republică o dată la trei zile.
„Ministerul Agriculturii va monitoriza fluxul de export de zahăr în conformitate cu datele furnizate de Serviciul Vamal, o dată la trei zile, de la data emiterii acestui ordin”, se arată în textul documentului.
De asemenea, Ministerul Agriculturii este însărcinat să propună, dacă este cazul, „măsuri de intervenție pentru asigurarea securității alimentare a țării”.
De menționat că anul trecut a fost extrem de nereușit pentru industria zahărului din Moldova, s-au putut recolta doar 382,1 mii tone de sfeclă de zahăr față de 757,8 mii tone în 2021. Experții au citat seceta drept principalul motiv, observând că recolta a fost cea mai scăzută din ultimul deceniu.
Suprafața însămânțată de sfeclă de zahăr în 2022 a fost de aproximativ 13 mii de hectare, adică cu aproximativ 3 mii de hectare mai puțin decât cu un an mai devreme.