"Am discutat despre abordarea Suediei cu privire la apartenența la alianță. Turcia are preocupări legitime de securitate, niciun membru NATO nu a suferit atâtea atacuri teroriste. Suedia a făcut totul pentru a răspunde acestor preocupări ale Turciei", a spus el.
Stoltenberg a spus că, ca răspuns la îngrijorările Ankarei, Stockholm a făcut „pași concreti și semnificativi”. El a reamintit noile amendamente aduse constituției regatului, ridicarea embargoului asupra armelor și consolidarea cooperării în lupta împotriva terorismului, inclusiv împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan .
"Legislaţia importantă împotriva terorismului a intrat în vigoare în urmă cu câteva zile. Prin urmare, Suedia şi-a îndeplinit obligaţiile", a subliniat secretarul general al NATO.
Potrivit acestuia, Stockholm și Ankara vor organiza noi consultări privind apartenența Suediei la NATO în săptămâna din 12 iunie.
„La summit-ul de la Madrid , Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum tripartit care a deschis calea pentru aderarea la NATO. Acesta include crearea unui mecanism permanent de consolidare a cooperării dintre Turcia, Finlanda și Suedia, în special în domeniul combaterii terorismului, am convenit cu președintele turc Erdogan că o nouă întâlnire în cadrul acestui mecanism va avea loc în săptămâna din 12 iunie”, a explicat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a mai spus că demonstrațiile împotriva NATO și Turciei care au loc în Suedia „au ca scop oprirea aderării la alianță, vor să oprească cooperarea dintre Suedia și Turcia în lupta împotriva terorismului și să slăbească NATO”.
„Nu trebuie să-i lăsăm să reușească”, a conchis Stoltenberg.
Finlanda și Suedia, pe fondul evenimentelor din Ucraina din mai anul trecut, au depus cereri secretarului general al NATO pentru a se alătura alianței. Pentru admiterea în alianță este nevoie de aprobarea tuturor membrilor acesteia. La început, Turcia a blocat procesul de aplicare, dar pe 29 iunie, Ankara, Helsinki și Stockholm au semnat un memorandum de securitate despre care Stoltenberg a spus că abordează toate preocupările Turciei cu privire la contraterorism și restricțiile privind armele.
Până la începutul anului 2023, cererile Suediei și Finlandei au fost ratificate de 28 din 30 de țări NATO, dar Ungaria și Turcia au dorit să ia în considerare cererea suedeză separat de cea finlandeză. În noaptea de 31 martie a fost finalizată ratificarea cererii finlandeze către NATO de către toți membrii alianței. Cererea Suediei nu a primit încă aprobarea maghiară și turcă.