BUCUREŞTI, 3 iun – Sputnik. Exporturile de petrol rusesc către India au crescut de 14 ori în anul fiscal 2022-2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat Reserve Bank of India (RBI) în raportul său anual publicat miercuri.
Potrivit autorității de reglementare din India, livrările au crescut de la 2,2 miliarde de dolari în 2021 la 31,02 miliarde de dolari în cel mai recent an fiscal, care s-a încheiat pe 31 martie.
Ponderea de hidrocarburi rusești importate de țara din Asia de Sud a crescut de la 2% la 19,1%, se arată în raport, citat de RT.
Livrările din Rusia au ajuns la 50,84 milioane de tone de țiței, Rusia devenind cel mai mare furnizor al Indiei, înlocuind Irakul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. India a importat volume record de petrol rusesc în aprilie, totalizând 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), mai arată statisticile comerciale.
Furnizorii tradiționali ai Indiei din Orientul Mijlociu au fost depăşiţi de Moscova, New Delhi achiziționând petrol rusesc la reduceri mari, în urma impunerii de către ţările occidentale a unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril.
Importurile din Irak au totalizat 50,31 milioane de tone de petrol, în timp ce livrările din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-au ridicat la 39,37 milioane de tone și, respectiv, 21,5 milioane de tone. Importurile din SUA au fost estimate la 15,16 milioane de tone, potrivit RBI.
Livrările din Rusia vor rămâne probabil ridicate după ce cel mai mare producător rus de petrol, Rosneft, a semnat în martie un acord cu cea mai mare rafinărie din India, Indian Oil Corp, pentru creşterea substanţială a livrărilor de petrol și diversificarea claselor de petrol livrate în India.
De asemenea, țările au convenit să folosească reperul din Dubai, axat pe Asia, pentru prețul petrolului, în cea mai recentă înțelegere a lor, renunțând la reperul Brent orientat spre Europa, în contextul în care Moscova şi-a reorientat vânzările de petrol către Asia.
Luna trecută, vicepremierul rus Aleksandr Novak a declarat că Rusia îşi va redirecţiona 140 de milioane de tone de ţiţei brut și produse rafinate către Asia, din 220 de milioane de tone furnizate anterior Europei.