Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Regimul de la Kiev cere, dar, la presiunea statelor din estul Uniunii, UE refuză

În ciuda presiunilor Kievului dar și a unor state membre din vestul Uniunii Europene, Comisia Europeană nu va ridica restricțiile impuse de cinci state UE importului de cereale ucrainene.
Sputnik
BUCUREȘTI, 31 mai -Sputnik. Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat marţi că este necesar să se prelungească "cel puţin" până la sfârşitul lunii octombrie restricţiile impuse de cinci state UE la importul de cereale ucrainene, în pofida opoziţiei Kievului şi a rezistenţei unei părţi din statele membre, informează AFP.
În contextul în care ridicarea taxelor vamale în mai 2022 a impulsionat afluxul de produse agricole ucrainene în UE, mai multe ţări (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria) au interzis unilateral importul de cereale din Ucraina, confruntate fiind cu saturarea silozurilor de pe teritoriul lor şi cu prăbuşirea preţurilor locale.
"Este necesar să se prelungească (aceste restricţii) cel puţin până la sfârşitul lunii octombrie şi, în mod ideal, până la sfârşitul anului, după recolte, altfel vom avea o problemă uriaşă", a declarat Wojciechowski la încheierea unei reuniuni a miniştrilor din statele membre UE. Comisia nu şi-a adoptat poziţia, a precizat el.
"Problema este că acum există mai multe cereale în rezervele statelor riverane decât în Ucraina. Trebuie să extindem restricţiile temporare la import pentru a îmbunătăţi situaţia", a adăugat el, solicitând mai multe mijloace logistice pentru a reduce stocurile de cereale.
Aceste restricţii au fost denunţate de ministrul ucrainean al Agriculturii Mykola Solsky, prezent marţi la Bruxelles:"Credem că extinderea lor nu este calea potrivită, ne opunem", a indicat el, crezând că aceasta ar favoriza Moscova.
Restricţiile sunt contestate și de 12 state membre ale UE, printre care Franţa şi Germania, care şi-au exprimat "îngrijorările serioase" la mijlocul lunii mai cu privire la acest "tratament diferenţial în cadrul pieţei interne" şi au cerut "discuţii suplimentare" cu privire la ajutorul de 100 de milioane euro propus de Bruxelles pentru fermierii din cele cinci ţări afectate.