CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. În timpul ciocnirilor care au avut loc luni în nordul Kosovo, militari din contingentul internațional NATO din Kosovo (KFOR), inclusiv din Republica Moldova, au fost răniți.
Inițial, serviciul de presă al Ministerului italian al Apărării a difuzat mesajul despre acest lucru.
"Ministrul Apărării Guido Crosetto dorește o însănătoșire rapidă militarilor NATO_KFOR. Italienii, maghiarii și moldovenii care au avut de suferit în confruntările din Kosovo", a spus ministerul într-o postare pe o rețea de socializare.
Ulterior, informații clarificatoare au fost furnizate de Ministerul Apărării al Moldovei. Potrivit serviciului de presă, în timpul confruntărilor, doi militari moldoveni au avut desuferit.
Ambii militari sunt în afara oricărui pericol, ca toți ceilalți pacificatori ai contingentului moldovenesc. „Armata moldovenească s-a întors la locurile de dislocare permanentă și continuă misiunea în conformitate cu mandatul”, a precizat Ministerul Apărării.
Cea de-a optsprezecea misiune a armatei moldovenești a fost trimisă în Kosovo pe 13 ianuarie 2023, pentru a participa la o operațiune de menținere a păcii. Misiunea a include 41 de soldați profesioniști. Sarcinile forțelor de menținere a păcii includ participarea la procesul de asigurare a securității, paza instalațiilor militare și patrularea zonei de responsabilitate.
Armata moldovenească a fost trimisă în orașul Pec și dislocată la Camp Villaggio Italia. Mandatul contingentului este de șase luni.
Mii de sârbi kosovari s-au adunat luni în faţa clădirilor administraţiei locale din nordul provinciei Kosovo şi Metohija. Ei au cerut retragerea poliției din Kosovo și rechemarea primarilor albanezi din Kosovo. La locul evenimentelor au fost atrase contingentele militare KFOR. Spre seară, au început ciocniri între forțele de securitate și protestatari și au fost folosite echipamente speciale.
Moscova „a condamnat ferm demersurile provocatoare ale Pristinei”. După cum a remarcat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, acțiunile Pristinei „amenință direct securitatea întregii regiuni balcanice”. Ea a afirmat că responsabilitatea pentru acest lucru revine în întregime SUA și UE.