BUCUREȘTI, 27 mai – Sputnik. O mare parte din hotelurile de pe litoralul românesc, bulgăresc, grecesc și turcesc sunt foarte căutate de turiști.
Acestea înregistrează un grad mare de ocupare pentru sezonul de vârf (iulie-august), datorită volumului impresionant de rezervări făcute în avans în perioada ianuarie-martie. Evoluții pozitive ale volumului de rezervări s-au înregistrat pentru toate destinațiile estivale.
Cu mici excepții, stațiunile și hotelurile din România și Bulgaria sunt pregătite pentru sezonul de vară. O parte din hoteluri s-au deschis deja de la 1 Mai, dar majoritatea se deschid după 1 iunie, relatează stiriperurse.ro.
Multe hoteluri și-au diversificat serviciile, oferind servicii de animație pentru copii, programe de divertisment pentru adulți. Hotelurile de top din Bulgaria invită chiar artiști români, deoarece peste 60% din turiști sunt români.
În România, foarte multe hoteluri au apelat la forța de muncă din afara țării și în felul acesta au reușit să-și acopere necesarul pentru acest sezon cu forța de muncă calificată (bucătari, ospătari, cameriste).
Administrațiile locale au venit cu modificări în favoarea turiștilor. Exemplu: taxa de parcare Constanța zona 2 (care include o mare parte din stațiunea Mamaia) este de 1 leu/oră sau 10 lei/zi. În intervalul 20.00 – 08.00 – parcarea este gratuită.
Atât în Bulgaria, cât și în România, serviciile all-inclusive sunt foarte populare. România dispune de hoteluri cu servicii all-inclusive de calitate, chiar dacă numărul lor este mai mic decât în Bulgaria.
Cele mai căutate hoteluri sunt cele de 4 și 5 stele, care oferă servicii all-inclusive și au primit recenzii pozitive din partea turiștilor în anii precedenți. Turiștii sunt în căutarea hotelurilor recent deschise sau renovate, care le oferă experiențe îmbunătățite. Totodată, sunt căutate și hotelurile de 2-3 stele care au fost renovate, oferind servicii de calitate și fiind apreciate de turiști care doresc să se întoarcă după modernizare.
Este important de menționat că prețurile au înregistrat o creștere de aproximativ 10-20% față de anul 2022, ceea ce este firesc având în vedere inflația și creșterea costurilor cu energia, alimentele și penuria de forță de muncă.