România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Cel mai performant grup energetic din București, oprit sâmbătă dimineață

Electrocentrale București (Elcen) a notificat oprirea grupului pe gaze în ciclu combinat de la CET Vest, cel mai performant pe care îl operează, începând de sâmbătă dimineață. Duminica trecută, a vândut energie la preț negativ.
Sputnik
BUCUREȘTI, 27 mai – Sputnik. directorul general al Elcen, Adrian Tudora, a declarat că sâmbătă, 27 mai 2023, la ora 8.00, se oprește gupul în ciclu combinat de la București Vest.
Se rămâne cu producție de energie electrică undeva la 60-65 MW la CET Sud pentru că trebuie asigurată de acolo producția de energie termică pentru oraș.
”În locul grupului de la Vest am pornit un CAF (cazan apă fierbinte – n.red.), care, alături de CET Sud și de CAF-ul de la Grozăvești, asigură pe deplin alimentarea cu energie termică pentru consumul de apă caldă al orașului”, a declarat directorul general al Elcen, Adrian Tudora.
Ciclul combinat de la Vest, în cogenerare de înaltă eficiență, are o putere instalată de circa 186 MW electrici, în cele două turbine cu gaz și abur.
Situația este destul de delicată pentru Elcen. Compania, controlată de stat, care produce energie electrică și termică în cogenerare în patru centrale electrice de termoficare din București a ajuns, atât din cauza reglementării, dar și a scăderii prețurilor din piață, în situația de a vinde energia electrică aproape exclusiv pe piața spot (piața pentru ziua următoare-PZU), scrie economica.net.
Anul trecut, compania, în baza statutului ei de producător în cogenerare, a fost scutită de obligația de a vinde energia electrică la prețul fix de 450 de lei/MWh – mult sub cel din piață la acea vreme – prin așa numitul mecanism de achiziție centralizată al OPCOM, dar ceea ce a fost atunci un avantaj acum devine un dezavantaj. Contractele vechi de vânzare a energiei s-au terminat, prețurile din piață sunt în scădere, Elcen a scos la vânzare energie cu livrare în viitor pe piețe la prețuri care să-i acopere costurile dar nu a găsit cumpărători, așa că este în situația de a vinde în PZU mare parte din energia electrică produsă acum.
Compania nu poate vinde energie electrică la orice preț.