Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kenya susține crearea unei Curți Pan-africane

Această măsura poate determina mai multe ţări africane să ratifice protocolul Malabo, a declarat un analist politic pentru RT.
Sputnik
BUCUREŞTI, 23 mai – Sputnik.Președintele Kenyei, William Ruto, a spus că țara sa va ratifica protocolul Malabo din 2014 până în septembrie, într-un efort de a institui Parlamentul Pan-African (PAP) ca organ legislativ oficial al Uniunii Africane (AU), potrivit RT.
Potocolul Malabo are scopul de a transforma PAP într-un organism legislativ cu drepturi depline, care va exercita jurisdicția asupra crimei organizate internaționale și transnaționale. Cu alte cuvinte, crearea unei curţi penale internaționale africane.
Protocolul trebuie să fie aprobat de cel puțin 28 de țări înainte de a putea intra în vigoare. Totuşi, doar 15 dintre cei 22 de semnatari ai protocolului din 2014 l-au ratificat, Kenya fiind a 16-a ţară semnatară.
Ken Bosire, un analist politic din Kenya, a declarat pentru RT că decizia Nairobi de a acorda PAP puterea legislativă este o „măsură pozitivă” care ar putea inspira alți lideri africani să-i urmeze exemplul. „Noul președinte al Keniei pare să aibă un fel de influență persuasivă în rândul liderilor regiunii”, a adăugat acesta.