Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Prioritățile fără pilot ale expoziției MILEX-2023 de la Minsk

Pe fundalul operațiunii militare speciale rusești, aparatele de zbor fără pilot și mijloacele de luptă împotriva lor prezintă un mare interes pentru specialiști și pentru comunitatea internațională, menționează observatorul militar Aleksandr Hrolenko.
Sputnik
În perioada 17-20 mai, la Minsk, în integrare cu Conferința științifică internațională privind cooperarea militar-tehnică în domeniul apărării și securității MILEX INOVATIONS 23, are loc Expoziția Internațională de armamente și tehnică militară MILEX-2023.
Pe suprafața de 24 de mii de metri pătrați a complexului ”Minsk-Arena”, sunt găzduite cu ospitalitate 170 de organizații participante din 30 de țări ale lumii, 500 de mostre de armamente, tehnică militară și specială - drone, tehnică blindată, sisteme de rachete, sisteme de apărare aeriană, din întregul spectru al tehnologiilor de apărare și securitate.
Au fost demonstrate pentru prima dată 117 mostre dintre cele mai noi armamente și tehnică militară din Belarus. Nu este întâmplător faptul că printre oaspeți sunt practic reprezentanți ai tuturor regiunilor lumii.
Printre cele mai remarcabile exemple sunt dronele de recunoaștere și atac ”Burevestnik”, ”Lovcii”, ”Cekan” și ”Orion”, precum și elicopterul fără pilot Hunter, sistemul de contraatac mobil UAV ”Mirotvoreț” și modulul de luptă împotriva dronelor ”Krecet”.
La fel de interesant este sistemul de atac robotizat ”Berserk”. Sistemul de rachete cu lansare multiplă ”Polonaise” cu rază de acțiune de până la 300 km, care este destul de cunoscut în lume, este completat la expoziția MILEX-2023 de un MLRS „Fleita” mai compact, cu rază de acțiune de până la 52 km - de asemenea, o creație a industriei de apărare belaruse .

Zboară cu mândrie „Pescărușul”

Sistemul aerian fără pilot ”Burevestnik” (”Pescărușul”) fabricat de Republica Belarus este capabil să transporte o sarcină utilă de 80 kg - echipamente de recunoaștere, până la opt rachete S-5 sau două drone kamikaze. Timpul de zbor la altitudini de până la 1000 de metri - până la 10 ore. Raza de acțiune fără pierderea comunicării radio este de până la 70 km, cu utilizarea unui retransmițător - până la 220 km. Aparatul cu greutatea maximă la decolare de 390 kg are o anvergură a aripilor de 9,24 metri. O mașină puternică pentru sarcini serioase.
Dronele belaruse de top „Lovcii” și „Cekan” se deosebesc prin raza de acțiune, sarcina utilă și tactica de utilizare în luptă. UAV "Lovcii" poate rămâne în aer până la 8 ore. Funcționează în raza de 70 km, poartă rachete ușoare sau bombe de aviație cu o greutate de până la 20 kg.
Drona kamikaze mai compactă „Cekan” este destinată căutării și distrugerii țintelor terestre staționare și mobile – forța vie și tehnica inamicului (în timpul zilei). Dispune de un mod automat de control al zborului. Raza tactică - până la 25 km. Durata zborului - până la 45 de minute la altitudini de până la 1000 de metri și viteza de până la 140 km/h. Masa dronei este de 12 kg, încărcătura de luptă - până la 2,5 kg.
Elicopterul belarus fără pilot de recunoaștere și atac Hunter este complet robotizat, echipat cu două lansatoare pentru opt rachete nedirijate și 16 bombe antitanc de calibru 2,5 kg.
La bord se mai află și o turelă teleghidată cu o mitralieră Kalashnikov (PKMT) de calibrul 7,62 mm și rezervă de 550 de cartușe. Aparatul are un sistem de ochire cu calculator balistic, șase camere circulare ”zi/noapte”, o stație de protecție împotriva rachetelor radar și automat de bruiaj. Greutatea maximă la decolare - 750 kg, durata zborului - până la șase ore, plafonul practic - 3500 de metri. O armă înspăimântătoare.
”Orionul” rusesc fără pilot este produs în serie din 2019, a fost testat în condiții de luptă și nu are nevoie de prezentări speciale. Datorită controlului prin satelit, raza de acțiune este de până la 4000 km - este limitată doar de rezerva de combustibil. Durata zborului - până la 24 de ore, cu viteza de 200 km/h la altitudini de până la 8000 de metri. Încărcătura de luptă a „Orionului” - până la 200 kg (rachete de precizie).

”Mirotvoreț” și alții

Complexul mobil anti-UAV „Mirotvoreț” este destinat contracarării aparatelor de zbor fără pilot la altitudini joase și medii în condiții de interferență.
Complexul include o mașină de luptă 9A33-2B, rachete ghidate antiaeriene 9M33M3, o stație de control terestră U-GCS, un lansator KR120, drone de atac ”Berkut”, mijloace de comunicații și transport. O realizare interesantă a industriei de apărare belaruse.
La MILEX-2023 au fost prezentat pentru prima dată nou modul belarus pentru lupta cu UAV-urile ”Krecet”, care este în stare să realizeze o perspectivă circulară a spațiului aerian, să detecteze drone mici și să le distrugă cu mijloace de foc. Modulul de luptă este instalat pe mașina blindată ”Caiman”, la bord există de asemenea un radar ”Globus” și un sistem de observare automatizat (controlat de la distanță) cu o mitralieră PKT. Raza maximă de detectare a dronelor inamicului este de 6 km, raza efectivă este de 500 de metri. Pentru a combate UAV-urile din zona îndepărtată, de la 500 până la 1000 de metri, este folosită o dronă interceptor specială.
O altă capodoperă tehnologică a expoziției de la Minsk este sistemul de atac robotizat autopropulsat ”Berserk”, echipat cu o mitralieră coaxială GSHG-7,62 (muniția - 3000 de cartușe). Complexul controlat de un operator de la distanță (până la 5 km) este în stare să tragă țintit la o distanță de până la 1000 de metri.
”Berserk” recunoaște siluetele tehnicii blindate și elicopterelor inamicului la o distanță de 6 km și, respectiv, 10 km. Mașina are autonomie de până la 60 de minute, rezervă de parcurs de până la 30 km.
Principalii beneficiari și furnizori de repere tehnologice la MILEX-2023 sunt pe bună dreptate Belarus și Rusia, care au prezentat aproximativ 150 de exponate fiecare, adică mai mult de jumătate din toate mostrele de armamente și tehnică de la expoziție.
Specialiștii ruși încearcă să stabilească la Minsk o cooperare mai strânsă cu producătorii belaruși, să crească volumul livrărilor de componente, ansambluri și agregate de aviație. Este examinată posibilitatea creării pe teritoriul Republicii Belarus a platformelor pentru repararea și întreținerea tehnicii de aviație rusești livrate în republică.
Pe fundalul operațiunii speciale, partea belarusă a sporit considerabil livrările de tehnică militară către Rusia. Este vorba de sute de milioane de dolari.
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a amintit, adresându-se participanților și invitaților la MILEX-2023, că principalele scopuri ale expoziției sunt schimbul de experiență, dezvoltarea cooperării militar-tehnice internaționale, menținerea păcii și stabilității în toate regiunile planetei.
Secretarul de stat al Uniunii Statale, Dmitri Mezențev, a vorbit la deschiderea MILEX-2023 despre creșterea potențialului comun de apărare al Belarusului și Rusiei.
Șeful Statului Major Comun al CSTO, general-colonelul Anatoli Sidorov, a dat o apreciere înaltă la Minsk realizărilor armurierilor belaruși.