CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik, Doina Crainic. Franța nu se va retrage dintr-un contract cu corporaţia rusească în domeniul nuclear Rosatom pentru reprocesarea uraniului, deoarece acest lucru ar fi în beneficiul Moscovei, a afirmat ministrul francez al Tranziției Energetice, Agnes Pannier-Runacher, potrivit RT.
În cadrul acordului din 2018, uraniul regenerat din Franța este livrat în Rusia, unde este îmbogățit și apoi trimis înapoi. Uraniul reciclat este utilizat în funcţionarea centralelor nucleare din Franța.
Încetarea contractului ar genera o compensație mai mare pentru guvernul rus decât dacă se continuă importurile la nivel minim, a declarat marți Agnes Pannier-Runacher pentru canalul de business BFM.
În martie, Greenpeace a raportat că Franța a triplat importurile de uraniu îmbogățit rusesc în 2022. Potrivit organizației, livrările au confirmat dependența Franței de industria nucleară rusească, aceasta nefiind vizată de sancțiunile occidentale.
Ulterior, Pannier-Runacher a negat că funcționarea centralelor nucleare din Franța ar depinde de Rusia, menționând că Franța a recurs doar „într-o măsură modestă la serviciile Rusiei de îmbogățire a uraniului, precum și la servicii de conversie și reîmbogăţire pentru uraniul reprocesat pentru a îmbunătăți eficiența ciclului”.
Franța „ar putea renunţa total la acesta, deoarece această ultimă activitate poate fi înlocuită în întregime de uraniul natural”, a declarat la acea vreme ministrul Energiei, pentru Montel News.
Statisticile au arătat că anul trecut, corporaţia de energie din Franţa EDF a achiziționat 153 tone de uraniu îmbogățit în Rusia, acelaşi nivel ca în 2021. Rusia reprezintă 15% din activitățile de îmbogățire pentru EDF.
Franța generează aproximativ 70% din energia electrică din surse nucleare. Țara a fost mult timp producătorul principal de energie electrică din Europa, datorită flotei sale masive de reactoare atomice, a doua cea mai mare din lume după SUA. Cu toate acestea, anul trecut, mai mult de jumătate dintre acestea au fost închise din cauza problemelor legate de coroziune, întreţinere și a problemelor tehnice, ceea ce a intensificat îngrijorările cu privire la criza energetică din UE.