Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fost agent britanic: situația armatei ucrainene a luat o întorsătură la 180 de grade

Ucraina și Occidentul pierd în mai multe aspecte în conflictul cu Rusia, a declarat un fost agent secret din Regatul Unit. Kievul rămâne fără muniție și soldați.
Sputnik
BUCUREŞTI, 16 mai – Sputnik.Kievul rămâne fără muniție și soldați, în timp ce războiul economic și informaţional a eșuat în afara Europei și a Statelor Unite, potrivit unui fost ofițer britanic de informații (MI6), Alastair Crooke.
De la începutul conflictului militar din Ucraina, situația s-a inversat complet pe câmpul de luptă, a declarat acesta.
„Când a început acest război, Kievul avea o armată de dimensiuni copleșitoare (...), iar rușii aveau un proiect de economisire a forței. Dar de atunci, întreaga situaţie s-a inversat”, a declarat Crooke pentru canalul YouTube Judging Freedom.
Armata ucraineană este acum inferioară armatei ruse în toate aspectele, în ciuda ajutorului occidental. O realitate care pune sub semnul întrebării posibilitatea unui contraatac dorit de președintele Zelenski, a adăugat el.
„Ucraina suferă de o penurie de muniție și obuze de artilerie, în timp ce Rusia are un sistem logistic și tehnic complet, capacități industriale, dispunând de tot ceea ce forțele sale au nevoie pentru ofensivă”, a mai spus M.Crooke, citat de Sputnik.
În plus, forțele armate ale Kievului au doar 50.000 de soldați bine instruiți, în timp ce Moscova dispune de un număr de câteva ori mai mare de soldați pregătiți.
Fostul agent britanic a menţionat și alte înfrângeri suferite de partea ucraineană și de occident. În special, linia financiară, „care a fost pierdută”, apoi, incapacitatea de a influenţa „opinia publică în afara Europei și a Americii”.
Anunțată de luni de zile, posibila contraofensivă a forțelor armate ucrainene a trezit îndoieli cu privire la succesul acesteia.
Așteptările cu privire la această campanie sunt supraestimate la nivel mondial, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, la începutul lunii mai. La rândul său, Volodimir Zelenski solicită constant ca Occidentul să sporească livrările de muniții și să ofere avioane militare, inclusiv avioane americane F-16, deoarece Ucraina „pierde pe cer”.
Potrivit documentelor dezvăluite în timpul unei scurgeri de la Pentagon, agenţia americană de informaţii are aceleași temeri. Pe de altă parte, liderii occidentali insistă că Ucraina este bine echipată ca să treacă la acţiune.