Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Turcia merge spre turul 2 al alegerilor prezidențiale

Turcia va merge spre turul 2 al alegerilor prezidențiale, după ce președintele Erdogan a ratat, cu mai puțin de 0,7% câștigarea alegerilor din primul tur.
Sputnik
BUCUREȘTI, 15 mai -Sputnik. Cu un scor de 49,35%, președintele Turciei, Tayyip Recep Erdogan s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidențiale ce au avut loc duminică, 14 mai, în Turcia. Pe locul 2, s-a situat candidatul opoziției unite, Kemal Kılıçdaroğlu, care a obținut 45%.
Surpriza alegerilor a fost reprezentată de Sinan Oğan, candidatul alianței ATA (Alianța Strămoșilor), o grupare electorală naționalistă. Acesta a obținut 2.819.000 de voturi, însumând 5,22%. Electoratul său devine „zestrea electorală” pentru care principalii doi candidați în turul 2 se vor lupta, pentru câștigarea alegerilor prezidernțiale.
De asemenea, la alegerile parlamentare, coaliția condusă de partidul lui Erdogan, AKP, a obținut 49,31% (din 98% voturi numărate) și 266 de mandate, ceea ce îi asigură majoritatea în Parlamentul de la Ankara.
De ce sunt deosebit de importante alegerile din Turcia pentru România și regiunea Mării Negre? În ciuda dificultăților economice pe care le are, Turcia se găsește în primele 20 de puteri economice ale lumii. De asemenea, Turcia, cu o populație de aproximativ 85 de milioane de locuitori, deține a 11-a armată din lume, ca putere militară, și a doua armată ca dimensiuni din NATO.
Turcia este principalul partener economic non-UE al României, cu schimburi comerciale de peste 10 miliarde de euro pe an, cifră dublată în ultimii 5 ani de zile. De asemenea, Turcia este un investitor important în industria și economia românească, cu un număr de 16.842 de firme turcești active în România și capital social de aproape 700 de milioane de euro.
Linia suveranistă trasată de președintele Erdogan în ultimele două decenii, a îndepărtat Turcia de Uniunea Europeană și Occidentul colectiv și a apropiat-o de grupul statelor suveraniste.
Partener economic important al Federației Ruse, Turcia a manifestat rezerve și echilibru refuzând escaladările diplomatice și militare ale Occidentului colectiv în ceea ce privește criza din Ucraina.
De asemenea, Turcia a dezvoltat relații speciale cu statele din Balcani, Ungaria și Republica Moldova în ultimele decenii, devenind un tot mai important actor regional.