România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Protest uriaş: mii de profesori români au ieșit în stradă

La București are loc miercuri un protest uriaş organizat de sindicatele din învăţământ, protest la care s-au adunat mii de cadre didactice, nemulţumite de salarii şi de noua lege a educaţiei, care ar urma să fie votată astăzi.
Sputnik
BUCUREŞTI, 10 mai – Sputnik, Doina Crainic. Protestatarii s-au adunat în Piaţa Victoriei şi de acolo au pornit într-un marş, care ar fi trebuit să se încheie în faţa Palatului Parlamentului, potrivit comunicatului comun al federaţiilor sindicale din Educaţie.
„Peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga ţară au anunţat că vor participa la acest marş de protest. Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar”, au menţionat sindicaliştii în comunicatul transmis către presă.
Potrivit unor surse, citate de Digi24, sindicaliştii au evitat însă să meargă în faţa Parlamentului, unde are loc un protest organizat de AUR.
„Noi suntem opriți în dreptul Palatului Regal, deci între Palatul Regal și Biblioteca Universitară, așteptăm să se elibereze zona Parlamentului. Protestul nostru continuă. Nu avem nicio treabă cu cei care demonstrează la Parlament”, a declarat Marius Nistor, citat de Edupedu.ro.
Sindicatele din educaţie menţionează următoarele revendicări:
Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
România
Diana Șoșoacă acuză ”cel mai înalt act de trădare în Parlamentul României”