Editorial de Kiril Strelnikov
Vizita la Moscova pentru sărbătorirea Zilei Victoriei a conducătorilor unui șir de țări ce fac parte din așa-numita vecinătate imediată conține în sine un semnal important care reflectă schimbările globale în orânduirea mondială și configurația de perspectivă a relațiilor dintre țările blocului postsovietic.
După ce Occidentul a respins categoric încercările noastre sufletiste de a intra în rândurile „alor lor” și a continuat cu o nouă forță Războiul Rece, care s-a transformat într-un război fierbinte în 2022, pentru țara noastră a venit momentul adevărului. El a fost întruchipat în noua Concepție de politică externă din 31 martie 2023, în care Rusia s-a reorientat oficial spre sud și est și în care țările și uniunile din vecinătatea imediată ocupă acum un loc cheie.
Rezultatele întâlnirilor din mai ale conducerii Rusiei cu distinșii oaspeți vor fi cunoscute mai târziu, dar acum se poate spune deja cu siguranță: contrar miturilor vehiculate despre rigiditatea și ineficiența diplomației rusești și a politicii economice externe, apărându-și dreptul la existență pe frontul de vest, Rusia a demonstrat pe frontul ”vecinătății imediate” miracole de putere atât ”soft”, cât și ”solidă”.
De exemplu, în relațiile cu Belarusul noi ne îndreptăm rapid spre finalizarea proiectului de creare a Uniunii Statale, al cărui obiectiv principal este spațiul economic comun. În 2022, comerțul dintre țările noastre a atins un record istoric de 50 de miliarde de dolari și este planificată dublarea lui în următorii trei-cinci ani. Sunt realizate activ 28 de programe unionale, care acoperă toate sferele economiei, inclusiv finanțe, transport, energetică, industrie, agricultură, precum și anumite domenii de reglementare și control de stat. Sistemele de plată sunt complet integrate și nu mai depind de cele occidentale.
În relațiile cu Kazahstanul a fost atins de asemenea un record - pentru prima dată în istoria relațiilor dintre cele două țări, cifra de afaceri între ele a ajuns la 26,1 miliarde de dolari. Este planificat ca această cifră să crească în viitorul apropiat până la 30 de miliarde. Rusia este principalul partener comercial și economic al Kazahstanului, iar potrivit declarațiilor primelor persoane ale statului, cooperarea strategică cu Moscova este o prioritate a politicii externe. Are loc realizarea pe scară largă a proiectelor ruso-kazahe în domeniul ”atomului pașnic”, al gazului, în sferele tranzit-transport și logistică.
Sunt în plină desfășurare relațiile cu Uzbekistanul, care este calificat drept una dintre locomotivele creșterii în Asia Centrală. Potrivit rezultatelor anului 2022, Rusia a devenit cel mai mare partener comercial al Uzbekistanului, iar cifra de afaceri comercială este în creștere constantă: 9,28 miliarde de dolari față de 6,9 miliarde în 2021. În țară sunt realizate în comun aproape două sute de proiecte în valoare de 20 de miliarde de dolari.
Armenia, singura țară din Caucazul de Sud în CSTO, este la fel printre cele prietenoase. Anul trecut, Rusia a devenit pentru Armenia principala piață de desfacere; volumul comerțului s-a dublat și a ajuns la cinci miliarde de dolari, în același timp țările au trecut complet la achitări în ruble.
Comerțul bilateral cu Kîrgîzstanul a atins de asemenea un maxim istoric de 3,5 miliarde de dolari. Potrivit lui Vladimir Putin, „anul trecut cifra de afaceri a crescut cu 37%, Rusia este cel mai mare investitor, suntem pe primul loc în ceea ce privește investițiile directe și suntem siguri că această tendință va lua doar avânt".
Cifra de afaceri cu Tadjikistanul a crescut cu 18% și a constituit 1,5 miliarde de dolari - un record în ultimii 20 de ani. Rusia, unul dintre investitorii cheie, modernizează forțele armate ale țării, care este o zonă tampon în fața Afganistanului, și promovează o politică de securitate coordonată. Cel mai mare obiectiv militar rusesc din străinătate - baza 201 - este situată anume în Tadjikistan.
Relațiile ruso-turkmene cunosc de asemenea o perioadă de renaștere: cifra de afaceri este de aproximativ un miliard de dolari. La cel mai înalt nivel, este planificată realizarea a aproximativ 20 de direcții în diverse domenii, unde unul dintre locurile principale îl ocupă dezvoltarea coridorului de transport ”Nord - Sud”.
În noua Concepție de politică externă, Rusia pentru prima dată s-a desemnat oficial drept „stat-civilizație autentic”.Multe mari civilizații ale trecutului s-au pierdut în istorie, însă noi suntem încrezuți că cea rusă va avea un viitor mare, demn de trecutul său glorios. Și o parte a acestui viitor vor deveni popoarele și națiunile prietenoase Rusiei, care sunt gata să lupte umăr la umăr pentru o nouă lume mai dreaptă.
Suntem siguri că civilizația rusă va avea un viitor.
Opinia autorului nu reprezintă neapărat poziția redacției Sputnik Moldova.