BUCUREŞTI, 9 mai – Sputnik. Indicele prețurilor, care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 127,2 puncte luna trecută, comparativ cu 126,5 în martie.
„Ușoara creştere din nou a FFPI (Indice FAO al prețurilor la alimente) în aprilie a fost determinată de o creștere abruptă a indicelui prețului la zahăr, precum şi de creșterea indicelui prețului la carne, în timp ce indicii prețurilor la cereale, lactate și ulei vegetal au continuat să scadă”, a menţionat FAO în raport, citat de RT.
Potrivit raportului, indicele prețului la zahăr a crescut cu 17,6% față de luna martie, atingând cel mai înalt nivel din octombrie 2011. Creșterea a fost determinată de îngrijorările legate de livrările mai reduse ca urmare a previziunilor în scădere privind producția din India și China, precum şi de un nivel mai mic decât cel estimat al producției în Thailanda și Uniunea Europeană.
Indicele prețurilor la carne a crescut cu 1,3% față de martie, în timp ce prețurile la lactate au scăzut cu 1,7%. De asemenea, prețurile la uleiul vegetal au scăzut cu 1,3%, marcând al cincilea declin lunar consecutiv.
Indicele prețurilor la cereale a scăzut cu 1,7%, scăderea prețurilor la nivel mondial la toate cerealele majore depășind creșterea prețurilor la orez.
„Creșterea prețurilor la orez este extrem de îngrijorătoare și este esențial ca inițiativa [privind livrările din] Marea Neagră să fie reînnoită pentru a evita orice alte creșteri ale preţurilor la grâu și porumb”, a precizat economistul șef al FAO, Maximo Torero.
Raportul FAO a indicat că prețurile internaționale la grâu au scăzut cu 2,3% în aprilie, ajungând la cel mai scăzut nivel al lor din iulie 2021, în principal datorită disponibilității mari de export de către Rusia și Australia.
Potrivit organismului ONU, condițiile favorabile pentru recoltă în Europa, precum şi acordul de la sfârșitul lunii aprilie care permite ca cerealele ucrainene să tranziteze prin țările Uniunii Europene care au impus restricții de import la începutul lunii, au contribuit, de asemenea, la „tonul general mai blând al piețelor”.
În acelaşi timp, Torero a estimat că, pe măsură ce economiile globale „se vor redresa în urma încetinirilor semnificative, cererea va crește, ceea ce va exercita o presiune ascendentă asupra prețurilor la alimente”.