România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Se pregătește o nouă instituție bugetară în România care va lucra pentru... Moldova

Statul român vrea să înființeze o instituție care să se ocupă exclusiv de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Aceasta ar trebui să fie subordonată Parlamentului României.
Sputnik
BUCUREȘTI, 5 mai- Sputnik. Coaliția de guvernare pregătește înființarea unui Departament pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acesta va fi subordonat Parlamentului cu un președinte (ce va avea rang de secretar de stat) ales de către Parlament.
Angajații departamentului ar urma să fie salarizați și să beneficieze de sporuri identice cu personalul din aparatul de funcționari publici angajați ai parlamentului României.
Totodată, Departamentul poate angaja experți externi, specialiști în domeniul integrării europene, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, iar indemnizațiile brute ale acestor experți vor putea ajunge la indemnizația președintelui Departamentului.
Inițiatorii proiectului arată că ultima evaluare a Comisiei Europene cu privire la gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către Republica Moldova relevă mari întârzieri în unele domenii cheie pentru continuarea și finalizarea procesului de aderare.
”Este cert faptul că, în acest context, autoritățile de la Chișinău nu vor înregistra progrese semnificative fără sprijinul și experiența autorităților de la București, dobândită în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Astfel, pentru a susține procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, propunem înființarea, pe un termen limitat de durata negocierilor de aderare, a Departamentului pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, instituție administrativă autonomă cu personalitate juridică, în subordinea Parlamentului României”, arată autorii proiectului, membri ai actualei coaliții de guvernare.
Departamentul pentru Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va avea următoarele atribuții, conform proiectului
a) acordă asistență tehnică, Ia cererea autorităților publice din Republica Moldova, în procesul de negociere și în procesul de adoptare a aquis-ului comunitar;
b) monitorizează, la cererea autorităților publice din Republica Moldova, stadiul de realizare a capitolelor de negociere;
c) furnizează, la cererea autorităților publice din Republica Moldova, expertiză de specialitate;
d) elaborează studii, monitorizări și alte documente, Ia solicitarea autorităților publice din Republica Moldova.