Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria: UE nu este demnă de Premiul Nobel pentru Pace

Budapesta consideră că UE nu este demnă de Premiul Nobel pentru Pace din cauza furnizării de arme către Kiev.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 mai - Spunik. Uniunea Europeană nu este demnă de Premiul Nobel pentru Pace primit în 2012, din moment ce trimite arme în Ucraina la ordinul unor superputeri străine, premiul ar fi trebuit să fie transferat Ungariei și Vaticanului pentru poziția lor de menținere a păcii, a spus Istvan Simichko, membru. a parlamentului maghiar.
„În situația actuală, când Uniunea Europeană, slujind interesele superputerilor străine, solicită propriilor state membre să furnizeze arme și, prin achiziții comune de muniție, se concentrează pe înarmarea Ucrainei însăși”, a spus Simichko înainte de începerea sesiunii parlamentare.
Deputatul a amintit că Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace în urmă cu 11 ani, în 2012. „Astăzi, când șoimii militari inundă Bruxelles-ul și se scriu scenarii de război, nu se vorbește de pace”, a subliniat el.
"Uniunea Europeană de astăzi a devenit nedemnă de Premiul Nobel pentru Pace. Prin urmare, cer cu respect Uniunea Europeană, chiar îndemn Uniunea Europeană să returneze Premiul Nobel pentru Pace, pentru că nu merită, pentru că a devenit nedemnă de el. Eu văd o altă posibilitate: poate să o dați Vaticanului sau Ungariei, maghiarilor, pentru că noi suntem singurii care vorbim despre o încetare imediată a focului și susținem pacea", a spus Simichko.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat mai devreme că în prezent în Europa doar Budapesta și Vaticanul se opun escaladării conflictului din Ucraina, alte țări, precum Germania , nu au putut rezista presiunii externe și s-au mutat într-un „lagăr militar”. Potrivit lui Szijjártó, majoritatea țărilor lumii nu împărtășesc „psihoza militară” a Europei și ar dori pacea în Ucraina, care nu poate fi obținută prin sancțiuni și aprovizionare cu arme.
De la începutul conflictului, Ungaria s-a opus în mod constant sancțiunilor asupra resurselor energetice rusești și transportului de arme către Ucraina. În martie 2022, parlamentul ungar a emis un decret care interzice furnizarea de arme către Ucraina de pe teritoriul țării. Szijjarto a explicat că Budapesta urmărea să securizeze teritoriul Transcarpatiei, unde locuiesc etnicii maghiari, deoarece furnizarea de arme prin teritoriul său va deveni o țintă militară legitimă. Conducerea țării a subliniat în mod repetat că Ungaria este de acord cu începerea timpurie a negocierilor de pace.