Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Republica Moldova – platformă de vânzare pentru cerealele ucrainene?

Interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în România, nu va face decât să mute aceste importuri prin intermediul Republicii Moldova, avertizează fermierii basarabeni.
Sputnik
BUCUREȘTI, 2 mai- Sputnik. Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor din Republica Moldova, avertizează că, odată cu interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în România, ”vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova”.
Începând cu această săptămână, statele din vecinătatea Ucrainei așteaptă rezoluția Comisiei Europene privind interzicerea suspendarea importurilor din Ucraina pentru cinci produse: grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță și ulei de floarea-soarelui. Decizia de la Bruxelles însă îi va face pe mulți traderi să se mobilizeze pentru a găsi noi soluții de a exporta marfa ucraineană, iar Republica Moldova poate fi soluția ideală.
” Foarte probabil că vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova. Este suficientă depistare a unui caz de falsificare a documentelor de origine și țara noastră poate să între în regim de supraveghere specială a importurilor în UE”, a declarat directorul executiv al AFF R. Moldova, Alexandru Slusari.
Fermierii din Republica Moldova, prin Asociația Forța Fermierilor, solicită guvernului de la Chișinău să adopte în solidar cu UE, măsura suspendării importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Directorul AFF Moldova spune că țara vecină ”trebuie să fie acum pragmatică și solidară cu țările UE din Europa din Est, care au înțeles că falimentul producătorilor agricoli autohtoni și dezastru în localitățile rurale nu vor ajuta cu nimic Ucrainei.”
”Nu înțeleg tăcerea Guvernului nostru și aștept de la el decizii proxime și eficiente în interesul sectorului agrar național și a satelor Moldovei”, încheie Slusari mesajul său public, preluat de site-ul agrointel.ro.