CHIȘINĂU, 2 mai Sputnik. Autoritățile SUA nu vor putea opri complet seria de prăbușiri ale băncilor americane, a declarat pentru RIA Novosti Gary Korolev, directorul general al Sovereign Wealth Management.
„Nu vor putea opri complet căderea băncilor”, a spus el ca răspuns la o întrebare dacă autoritățile americane reușesc să țină sub control situația din sectorul bancar.
Potrivit lui Korolev, cel mai probabil autoritățile de reglementare bancară vor continua să gestioneze situația în așa fel încât să prevină răspândirea problemelor din sectorul bancar și a restului economiei.
Comparând dificultățile actuale din sectorul financiar american cu criza financiară din 2008, expertul a subliniat că problemele actuale sunt diferite, iar inflația continuă să crească și împiedică Sistemul Rezervelor Federale (Fed) să reducă ratele .
Având în vedere că inflația este încă o mare teamă pentru Fed, le este frică să reducă ratele pe termen scurt, care ar fi cea mai rapidă modalitate de a ușura condițiile de piață pentru bănci", - a spus Korolev.
Cu toate acestea, expertul prezice că, dacă criza se agravează, Fed va trebui să ia „măsuri tradiționale”, inclusiv reduceri de dobândă și relaxare cantitativă.
Anterior, First Republic Bank (FRB) cu sediul în SUA a fost transferată de către Departamentul de Protecție Financiară și Inovare din California (DFPI) către Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care, în același timp, a acceptat oferta JPMorgan Chase de a cumpăra depozitele băncii și active. FRB avea active de 229,1 miliarde de dolari și depozite de 103,9 miliarde de dolari.
Potrivit NBC News, FRB s-a dovedit a fi cel mai mare colaps al împrumutaților din SUA de la criza financiară din 2008, volumul împrumuturilor fiind depășit de Silicon Valley Bank .
În martie, autoritățile de reglementare din statul California au închis Silicon Valley Bank, una dintre primele 20 de bănci comerciale din SUA. Prăbușirea SVB s-a dovedit a fi asociată cu o creștere a ratei cheie a Fed, ceea ce a dus la deprecierea activelor din bilanţurile multor instituţii financiare. Tot pe 8 martie s-a anunțat închiderea băncii Silvergate, concentrată pe cripto, iar pe 12 martie, o Signature Bank similară cu sediul în New York.