Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova reacționează la confiscarea școlii rusești din Polonia

Polonia va suferi consecințe pentru confiscarea unei școli operate de Ambasada Rusiei la Varșovia, a declarat sâmbătă Ministerul rus de Externe.
Sputnik
BUCUREŞTI, 30 apr – Sputnik. „Considerăm aceste noi acțiuni ostile ale autorităților poloneze ca o încălcare flagrantă a Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice și un atac împotriva imobilelor diplomatice ruseşti din Polonia”, a declarat ministerul într-un comunicat pe site-ul oficial al instituţiei.
„Această acţiune scandaloasă, care depăşeşte limitele comunicării civilizate între state, nu va fi lăsată fără un răspuns ferm și fătă consecințe pentru autoritățile poloneze și interesele Poloniei în Rusia”, se mai precizează în comunicat.
Sâmbătă, oficiali polonezi, însoțiți de poliție, au intrat în spațiile școlii după ce au deschis forţat poarta din față cu o bară. Ria Novosti a relatat că personalului școlii i s-a cerut să părăsească clădirea până la ora locală 18:00.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, a declarat că autoritățile au aplicat o hotărâre judecătorească cu privire la clădire, care ar fi fost „închiriată ilegal de către Ambasada Rusiei de ani buni”. El a susținut că școala nu are statut diplomatic și că nu este protejată în baza Convenției de la Viena.
Ca și alți membri ai NATO, Polonia a impus sancțiuni dure împotriva Rusiei ca răspuns la operațiunea militară a Moscovei în Ucraina, care a fost lansată în februarie 2022. Anul trecut, autoritățile poloneze au înghețat conturile bancare ale ambasadei rusești. Moscova a criticat sancțiunile ca fiind ilegale potrivit dreptului internațional. Săptămâna aceasta, ambasadorul rus Serghei Andreiev a spus că procurorii au confiscat efectiv conturile bancare ale Ambasadei și misiunii comerciale a Rusiei.