Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

În joc sunt milioane: TV ”Mir”a acționat în judecată Ministerul Finanțelor al Moldovei

Compania Interstatală TV și Radio (MTRK) „Mir”
Jurnaliştii consideră că organul de stat a încălcat Legea cu privire la buget.
Sputnik
de Mihail Vorobiov, Sputnik
Compania de televiziune și radio CSI ”Mir” va acționa în judecată Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, în speranța obținerii de la acesta a unei plăți de aproximativ 2,6 milioane de lei (circa 146 de mii de dolari) pe care nu i-a primit în 2022. Despre acest lucru i-a comunicat reporterului Sputnik, pe 26 aprilie, directorul reprezentanței moldovenești a companiei, Stanislav Vîjga.

„Poziția noastră este: respectați legea!”

Filialele Mir din fiecare țară sunt finanțate de statul co-fondator al companiei de televiziune și radio. La sfârșitul anului 2021, în Moldova a fost adoptat Bugetul pentru anul 2022, în care aceste mijloace au fost prevăzute. Însă compania de televiziune a primit doar o treime din suma indicată în document.
„Reiese că legea bugetului a fost încălcată de un organism de stat - Ministerul Finanțelor. Respectiv, poziția noastră este: respectați legea. Ea nu a fost anulată de nimeni”, a menționat Vîjga.
Potrivit acestuia, în Moldova sunt destui oameni cărora nu le convine că țara este obligată să îndeplinească anumite angajamente în cadrul Comunității Statelor Independente.
„Ei sunt dispuși să plece în sfârșit în Occident într-o formă sau alta. Să rupă toate relațiile cu țările CSI”, este de părere directorul.

Legea telefonului

Oficial, emisia posturilor ”Mir” și ”Mir 24” nu este interzisă, însă deja din anul trecut, după ce Rusia a început operațiunea militară specială, toți operatorii de cablu au încetat să le retransmită.
„După 24 februarie, la începutul lunii aprilie - sfârșitul lunii martie a anului trecut, pur și simplu au fost sunați operatorii rețelelor de cablu și li s-a recomandat insistent să oprească difuzarea pe rețelele de cablu. Adică, oficial nu există niciun fel de hârtii la acest subiect”, a subliniat Vîjga.
Ulterior, companiei ”Mir” i s-a explicat că aceste măsuri au legătură cu faptului că postul de televiziune a difuzat produsul informativ și analitic al țărilor care nu au semnat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, ceea ce este interzisă în perioada stării de urgență, în vigoare astăzi în Republica Moldova. Rusia și Belarusul, de exemplu, într-adevăr nu au semnat acest document, însă în discuția privată pe reprezentanții Ministerului Finanțelor i-au interesat cu totul alte probleme.
„Ei ne-u întrebat de ce nu condamnăm „agresiunea rusească””, a spus directorul.
El a explicat că compania de televiziune nu reflectă conflictele militare, ci vorbește despre cultură, economie și educație în cutare sau cutare stat al Comunității.

”9 mai estre deja propagandă”

Postul TV ”Mir” este acuzat deseori de propagandă.
Pe 4 aprilie 2023, purtătorul de cuvânt al șefului Guvernului Republicii Moldova Daniel Vodă a declarat că statul nu va mai plăti contribuții către ”Mir”. Potrivit acestuia, țara nu va cheltui niciun leu din banii contribuabililor pentru producerea materialelor „care incită la război și promovează dezinformarea”.
„Parada de 9 mai în Moldova este astăzi deja propagandă. Ca și în Țările Baltice. Acum este deja o constantă”, s-a plâns Vîjga.
Pe 19 aprilie, Guvernul Republicii Moldova a denunţat acordul cu compania TV. Acum reprezentanța ”Mir” în Moldova ar urma să fie exclusă din registrul Camerei Înregistrării de Stat ca persoană juridică.
În pofida lipsei finanțării, reprezentanța moldovenească a companiei ”Mir” nu și-a oprit nici un minut activitatea.
Audierile în dosar sunt programate pentru 23 noiembrie 2023.