BUCUREȘTI, 27 apr -Sputnik. Comisia Europeană vrea măsuri ferme împotriva statelor care depășesc un deficit bugetar de 3% din PIB sau o datorie publică de 60%.
Pentru statele membre care se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește datoria publică, abaterea de la traiectoria de ajustare bugetară convenită va conduce, în mod implicit, la deschiderea unor proceduri de deficit excesiv, potrivit Comisiei Europene. O procedură prin care statul membru e forțat să facă reformele necesare pentru însănătoșirea finanțelor, în caz contrar putând pierde atât fonduri UE, cât și încrederea piețelor financiare care investesc în datoria acelui stat.
România este încă din 2020 în procedură de deficit excesiv și nu reușește să își coboare deficitul bugetar sub 3% din PIB. De asemenea, datoria publică a României este ținută prin diverse eforturi bugetare imediat sub pragul de 50% din PIB.
Planul Comisiei trebuie să treacă însă de Consiliul European și de Parlamentul UE, unde este așteptată opoziția mai multor state membre.