BUCUREŞTI, 25 apr – Sputnik.Rusia are suficiente rezerve de cărbune pentru 3 secole, a declarat șeful adjunct al Ministerului rus al Energiei, Sergei Mochalnikov, în cadrul unei ședințe a consiliului de administrație al Agenției Federale de Management al Resurselor Solului.
Când vine vorba de resursele atât exploatate, cât și de neexploatate, ale solului, Rusia va fi bine aprovizionată cu cărbune pentru 300 de ani, a spus Mochalnikov.
„Avem suficiente rezerve. În ceea ce privește cărbunele, avem rezerve exploatate pentru mai mult de 100 de ani și, dacă am folosi toate resursele, putem adăuga încă 200 de ani sau mai mult. Ne descurcăm bine atât cu resursele, cât și cu rezervele, iar acest lucru permite țării în ansamblu să fie în siguranță în ceea ce privește energia”, a declarat Mochalnikov, citat de RT.
Ministrul adjunct a adăugat că toate nevoile interne de cărbune sunt acoperite în prezent de producătorii ruși. De asemenea, el a menționat că exporturile sunt principalul motor al industriei cărbunelui, noi depozite și centre de energie deschizându-se în regiunile cele mai estice ale țării.
Rusia a produs 443,6 milioane de tone de cărbune în 2022, însemnând o creștere de 0,3% față de 2021. Exporturile au scăzut cu 7,5%, la 210,9 milioane de tone, în urma introducerii embargourilor în august anul trecut asupra cărbunelui rusesc de către UE și Marea Britanie, care au fost anterior beneficiari ai aproape unei treimi din exporturile rusești de cărbune.
Producătorii de cărbune au crescut livrările pe piața internă cu 12,2%, până la puțin peste 172 de milioane de tone, stimulând în acelaşi timp exporturile în țări „prietenoase”, în special China. Rusia a crescut transporturile către ţara asiatică cu 11,2%, la 59,5 milioane de tone, anul trecut, după ce Moscova şi-a reorientat comerțul, iar China şi-a intensificat consumul de cărbune pe fondul revenirii activității industriale post-pandemie.
China a continuat să se aprovizioneze cu cărbunele rusesc în acest an, volumul importurilor atingând un nivel record luna trecută, la 8,8 milioane tone, fiind o creștere cu 29% față de februarie și de aproape trei ori mai mare decât în martie 2022 (3,1 milioane de tone), potrivit datelor vamale chinezești.