Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Magnat rus: Dolarului i-au mai rămas doar cinci ani ca monedă principală

Dolarului american i-au mai rămas doar cinci ani ca monedă principală în economia globală, a spus miliardarul rus Oleg Deripaska.
Sputnik
BUCUREŞTI, 25 apr – Sputnik.Potrivit miliardarului rus Oleg Deripaska, superioritatea dolarului a fost folosită prea mult timp ca o armă împotriva tuturor disidenților și, de multe ori, fără o evaluare legală prealabilă.
În urmă cu șapte ani, dominanța absolută a dolarului în tranzacțiile financiare globale părea de nezdruncinat, a scris sâmbătă, într-o postare pe Telegram, fondatorul gigantului în domeniul aluminiului Rusal.
Deripaska se așteaptă ca tranzacţiile globale să devină mai diversificate și ca monedele digitale să devină mai „compatibile”.
„Va fi greu la început, dar apoi lumea va descoperi o nouă realitate, fără a fi [nevoie de] un hegemon”, a spus omul de afaceri rus, citat de RT.
Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei din SUA, Janet Yellen, a recunoscut că sancțiunile unilaterale ale Washingtonului asupra unor țări din întreaga lume „ar putea submina hegemonia dolarului”. Cu toate acestea, în urmă cu un an, ea a afirmat contrariul, spunând că dolarul nu are nicio competiție serioasă.
La începutul acestei luni, Ivan Chebeskov, care conduce Departamentul de politici financiare din cadrul Ministerului Finanțelor din Rusia, a declarat că întreruperile și dificultățile în tranzacţiile internaționale au devenit cele mai dureroase consecințe ale sancțiunilor occidentale împotriva sistemului financiar rusesc. El a subliniat că, în același timp, problema a declanșat inevitabil o creștere a numărului tranzacţiilor în monede alternative.
În februarie, Banca Centrală a Rusiei a creat un departament special pentru gestionarea problemelor care apar în tranzacţiile internaționale. Noul organism se ocupă de provocările „care au devenit relevante în contextul sancțiunilor”, cum este tranziția către tranzacţii în monedele naționale.
Deripaska este printre mai mulţi oameni de afaceri ruși sancționați în ultimul an de către SUA, ca răspuns la operațiunea militară a Moscovei în Ucraina. El a fost forțat să demisioneze ca CEO al Rusal, după ce Washingtonul a vizat exporturile de aluminiu ale companiei. Averea sa a fost estimată la 2,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes.