Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O revoluție în România: reforma administrativă

Reforma administrativă este, consideră mediul de afaceri din România, necesară precum aerul pentru eficientizarea statului român. Dar odată aplicată, mii de posturi de primari, de aleși locali, și alte zeci de mii de funcții publice ar dispărea.
Sputnik
BUCUREȘTI, 24 apr- Sputnik. Numărul comunelor din România s-ar reduce de aproape nouă ori, pentru că doar 12% dintre ele ar întruni condiția numărului de locuitori de cel puțin 5.000.
De asemenea, o treime dintre municipiile din România și-ar pierde statutul pentru că nu mai au numărul minim de locuitori cerut de lege pentru statutul care le aduce instituții cu organigrame și salariile aferente.
Sunt 102 municipii în România, în afară de București. 36 dintre ele nu mai au nici măcar 25.000 de locuitori, condiția minimă pentru acest rang. Câte patru sunt în județele care au suferit cea mai mari depopulare - Suceava și Hunedoara, alte trei în Bihor. În mai bine de jumătate din județele țării găsim cel puțin un astfel de caz.
Recomandările includ reducerea numărului de județe la 15, la care se adaugă zona metropolitană a Bucureștiului, orașe cu cel puțin 10.000 de locuitori și comune cu cel puțin 5.000.
Comasarea localităților care nu întrunesc aceste condiții ar duce la economii majore, susțin reprezentanții oamenilor de afaceri. Dacă această rețetă s-ar aplica la literă, puțin peste jumătate din actualele orașe ar păstra acest statut, adică 170.
Un număr de 38 dintre orașe ar deveni direct sate - nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori. Dintre actualele comune, doar una din nouă are mai mult de 5.000 de locuitori. Restul ar deveni sate și s-ar uni, ca să aibă primărie, consiliu local și restul instituțiilor din aparatul local. De asemenea, trei județe ar rămâne cu câte un singur oraș, reședința de județ - Tulcea, Brăila și Mehedinți sunt în această situație. În Caraș, Hunedoara și Olt, niciuna dintre actualele comune nu are nici măcar cinci mii de locuitori.
Există însă și zone unde actualele comune ar fi promovate la statutul de oraș. Potrivit Eurostat, Ilfov este exemplul perfect, cu 10 localități promovate. Nu e de mirare, Ilfovul este regiunea europeană cu cea mai mare creștere a populației în ultimii 10 ani.
”Polonia a făcut această reorganiziare, a trecut de la 47 de voievodate la cele 16 existente. În prezent, Polonia, la 38 de milioane de locuitori are 900.000 de bugetari, iar noi la 20 de milioane avem 1,3 milioane. a declarat Mihai Daraban, inițiatorul reformei administrative.