Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia cere interzicerea în UE a importurilor de fructe, ouă şi alte alimente din Ucraina

Polonia a sugerat ca Uniunea Europeană să interzică importurile şi de alte produse alimentare ucrainene, în afară de grâu, porumb, seminţe de rapiţă și de floarea-soarelui.
Sputnik
BUCUREŞTI, 21 apr – Sputnik. Polonia a sugerat ca Uniunea Europeană să interzică importurile şi de alte produse alimentare ucrainene, în afară de grâu, porumb, seminţe de rapiţă și de floarea-soarelui, pe fondul afluxului de cereale ucrainene ieftine, care a provocat nemulțumiri în rândul fermierilor, a relatat joi presa, citând surse de la Bruxelles.
Varșovia intenționează să includă fructe moi, ouă, carnea de pasăre, zahăr și miere din Ucraina pe lista de interdicții privind importurile, a relatat postul de radio polonez.
Alte state membre ale UE au prezentat propriile lor cereri legate de interdicția asupra importurilor: de exemplu, Bulgaria a introdus pe listă făina şi uleiul de floarea-soarelui ca produse restricţionate, iar Ungaria, carnea de pasăre, mierea și făina.
O ședință a miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din UE va avea loc marțea viitoare la Luxemburg pentru a dezbate, printre altele, problema importurilor alimentare și, dacă nu va avea loc un acord rapid, blocul poate desfăşura ulterior negocieri la un nivel politic superior, potrivit Sputnik Internaţional.
Miercuri, miniștrii Agriculturii din România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, împreună cu comisarii UE, au purtat discuții online cu privire la problema produselor alimentare ucrainene importate și au solicitat extinderea listei de mărfuri care să fie interzise pentru import, precum și extinderea perioadei de restricție.
Sâmbăta trecută, Polonia și Ungaria au declarat că interzic importurile de produse agricole ucrainene până la 30 iunie, citând nevoia de a proteja fermierii locali de afluxul de cereale ieftine din Ucraina. Slovacia le-a urmat exemplul luni, iar Bulgaria a anunțat miercuri o interdicție temporară a importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepția mărfurilor aflate în tranzit.
În iunie anul trecut, Ucrainei i s-a oferit un acord cu UE de comerț temporar fără taxe vamale. De asemenea, în martie 2022, UE a lansat așa-numitele coridoare verzi pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene pe piața mondială. Cu toate acestea, cerealele ieftine din Ucraina au început să inunde pieţele din UE, ceea ce a stârnit nemulţumire în rândul fermierilor locali.