BUCUREȘTI, 11 apr -Sputnik. Anunțul unei „mari adunări naționale” la Chișinău, miting organizat de guvern pentru a încerca legitimarea populară a propriilor poziții, a adus aminte multor comentatori români de perioada comunistă, când autoritățile de partid încercau să își valideze legitimitatea prin mitinguri bine organizate și bine regizate.
”Pe 21 mai, Maia Sandu convoacă Marea Adunare Națională la Chișinău, sub genericul ”Moldova Europeană”. Încă nu se știe dacă adunarea respectivă va ține loc de referendum cu privire la neutralitate, pregătiri pentru război, integrarea în UE sau unirea cu România”, a comentat Adrian Onciu, de pe Opoziția. Net.
Chiar și platforma pro-NATO, defenseromania.ro, s-a rezumat în a considera mișcarea Maiei Sandu ca fiind „îndrăzneață”, redactorii limitându-se să reproducă ideile principale ale discursului ținut de Maia Sandu.
Active News s-a amuzat de lipsa de profesionalism a celor care se ocupă de comunicarea președintelui Maia Sandu, care a fost surprinsă, în direct, în timp ce se plângea de problemele cu prompterul de pe care și-a citit discursul.
Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit despre o „soluție cubaneză” adoptată de regimul de la Chișinău care, conștient de impopularitatea din societate, dar și de nevoia de legitimitate populară, alege mitinguri organizate pentru a mima democrația directă.
„Asta nu este democrație, Republica Moldova are nevoie de stat de drept dacă vrea să intre în Uniunea Europeană. Indiferent cine este la conducere, că este Dodon, că e Maia Sandu, că e „Tărâță”, că e „Popușoi”, că e „Flori de mac”, trebuie să respecte statul de drept. Adunarea națională „Moldova Europeană” nu este trecută în Constituție. Poate fi cel mult un miting. Adevăratele mișcări de protest, reale, sunt ale opoziției. Prin Maia Sandu se implementează democrația de tip Castro, care a spus așa: Foarte bun și Parlamentul, dar adevărata democrație este acea directă, poporul adunat în piață hotărăște”.
Tot în opinia publicistului român, mitingul organizat de președinte, guvern și partidul de guvernare, nu are nicio relevanță democratică sau din punctul de vedere al statului de drept, fiind doar un exercițiu de imagine și de organizare.
„Ea vrea să zică că poporul Republicii Moldova vrea să intre în UE și optează pentru Occident. Dacă vrei să dovedești asta, ai două modalități, referendumul, vii la referendumul și poporul moldovean votează în proporție de 102 la sută că să intre în UE, că vrea să fie cu Occidentul și nu cu Rusia; sau convoci alegeri anticipate, partidul meu și cum mine am ales Occidentul, ceilalți au ales Rusia, votați-ne”, a punctat jurnalistul român Ion Cristoiu, într-o intervenție video pe canalul său de Youtube.