Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fost editor confirmă poziţia părtinitoare anti-Rusia a Wikipedia

Un fost administrator al platformei Wikipedia a spus că site-ul de enciclopedie online a devenit o armă într-un război informațional.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Wikipedia a ajuns să adopte o poziţie „tot mai accentuată anti-Rusia” în ultimul deceniu, iar politica platformei s-a agravat substanțial de la începutul conflictului din Ucraina în urmă cu un an, susţine un fost redactor al versiunii în limba rusă a enciclopediei online.
„Participanții cu viziuni pro-rusești au fost blocaţi, au fost șterse articole despre realizările Rusiei” de pe platformă în ultimii nouă ani, a declarat marţi fostul redactor Arseni Natapov pentru canalul Brief de pe Telegram.
În 2014, o lovitură de stat violentă în capitala ucraineană Kiev a dus la reunificarea Crimeei cu Rusia și la izbucnirea conflictului din Donbas. Acest lucru a dus la escaladarea tensiunilor dintre Moscova și Occident, care a impus sancțiuni Rusiei și a intensificat concentrarea de forţe militare occidentale în apropierea granițelor acesteia.
Curând, aceste tensiuni au fost reflectate online și s-a constatat că Wikipedia a adoptat o poziţie anti-Rusia, care s-a accentuat și mai mult la sfârșitul anului 2021, cu puțin timp înainte de lansarea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, a mai spus redactorul.
„Mulți administratori erau ucraineni și/sau trăiau în țările UE. Adesea manifestau lipsă de respect față de membrii din Rusia”, și-a amintit Natapov, potrivit RT.
Întrebat dacă consideră că Wikipedia este folosită ca o armă într-un război informațional, Natapov a răspuns: „Da, de ambele părți, cu diferite grade de succes.”
Multă vreme, de versiunea Wikipedia în limba rusă s-au ocupat editori cu opinii pro-rusești, dar acum aceştia au fost înlăturaţi de către „membri pro-occidentali și liberali”, a mai spus el.
Potrivit lui Natapov, mulți dintre administratorii ruși, inclusiv el însuși, au trebuit să se mute de la Wikipedia la platforma Runiversalis, enciclopedia gratuită online în limba rusă, care a fost lansată vara trecută.
Înainte de 2022, agenţia pentru protecţia consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor, intervenea la Wikipedia de cinci-zece ori în fiecare an, în legătură cu eliminarea anumitor articole care conţineau informații ilegale, a spus el.
„Dar, după începerea operațiunii militare rusești, au apărut o mulțime de articole non-neutre din punct de vedere politic pe Wikipedia”, a explicat fostul redactor. În ultimul an, numărul de articole care au ridicat îngrijorări din partea agenţiei ruseşti de consum a crescut de la 67 la 171, a adăugat acesta.
„Apropo, nu a fost îndeplinită o singură cerinţă din partea Rospotrebnadzor. A existat o comandă directă de la [operatorul Wikipedia] Fundația Wikimedia în această problemă, iar regulile Wikipedia afirma că site-ul web este supus doar legilor din California, unde se află serverele sale”, a afirmat Natapov.
Internațional
Moscova menţionează condițiile pentru reluarea noului tratat START privind armele nucleare