Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Occidentul încearcă să distrugă Ortodoxia în Ucraina

Conflictul care are loc în prezent în Biserica din Ucraina „are caracteristicile unui război religios”, a spus oficialul care conduce Serviciul de Informații Externe din Rusia.
Sputnik
BUCUREŞTI, 5 apr – Sputnik.Represiunea desfăşurată de către Kiev asupra Bisericii Ortodoxe Canonice din Ucraina (UOC) face parte dintr-o campanie occidentală de subminare a religiei în Ucraina și a rolului ei unificator printre credincioși, a declarat oficialul care conduce Serviciul de Informații Externe din Rusia (SVR), Serghei Narişkin.
„Regimul actual de la Kiev și stăpânii săi din capitalele ţărilor occidentale caută nu numai să interzică, dar şi să distrugă fizic ortodoxia canonică pe teritoriul Ucrainei”, a declarat marți oficialul rus. El a făcut declaraţiile în timpul unui eveniment la Minsk, unde se întâlnește cu oficialii de la conducerea Belarusului.
Guvernele occidentale înţeleg importanţa credinței „în contextul prăbușirii ideologiilor și al unei lupte pentru dominanța mondială”, a adăugat Narişkin, citat de RT. https://www.rt.com/russia/574133-west-orthodoxy-ukraine-naryshkin/Ortodoxia rusă reprezintă „o forță spirituală, care rămâne fundamentul unității popoarelor ortodoxe”.
Potrivit acestuia, Occidentul nu are nicio limită „când vine vorba de alimentarea conflictelor religioase”. Situația din Ucraina are „caracteristicile unui război religios”, a avertizat el.
UOC are legături istorice cu Biserica Ortodoxă Rusă și a fost acuzată de oficialii ucraineni că ar fi o amenințare la adresa securităţii pe fondul conflictului militar cu Rusia. Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a atacat şi a efectuat raiduri asupra bisericilor UOC, susținând că ar căuta stocuri de arme și dovezi de trădare.
Serviciul „produce practic liste cu disidenți, cu oamenii [consideraţi] neloiali, iar aceşti oameni sunt supuși la presiuni”, a spus Narişkin.
Luna trecută, tensiunile religioase au escaladat după ce Ministerul Culturii a ordonat călugărilor UOC să-și părăsească locuinţele de la Lavra Pechersk din Kiev, o mănăstire importantă din capitala ucraineană.
Ministrul Culturii a spus că ei ar putea rămâne doar dacă ar fi de acord să se rupă de Biserică și să se alăture Bisericii Ortodoxe din Ucraina, susținută de guvern (OCU). Majoritatea bisericilor ortodoxe de est ale lumii consideră această organizație ca fiind non-canonică, deși câteva conduse de Patriarhia Constantinopolului au recunoscut OCU, ceea ce a provocat o schismă majoră în rândul credincioșilor.
Episcopul UOC al mănăstirii, mitropolitul Pavel, a fost plasat în arest la domiciliu săptămâna trecută într-un sat la 50 km de Kiev. Este suspectat de incitare și „justificare a agresiunii rusești”. Cu câteva zile anterior, mitropolitul l-a criticat pe președintele Vladimir Zelenski personal pentru represiunea asupra bisericii.