Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania intensifică importurile de petrol prin conducta rusească Druzhba

Kazahstan intenționează să crească livrările de petrol către Germania prin conducta rusească Druzhba la 100.000 de tone în această lună.
Sputnik
BUCUREŞTI, 4 apr – Sputnik.Kazahstan intenționează să crească livrările de petrol către Germania prin conducta rusească Druzhba la 100.000 de tone în această lună, a anunțat vineri operatorul de stat de conducte din Asia Centrală, Kaztransoil.
Potrivit companiei, aceasta a livrat până acum cu succes două transporturi de petrol de 20.000 de tone prin intermediul conductei către Adamowo-Zastawa din Polonia. De acolo, petrolul a fost transportat către rafinăria PCK din Schwedt, Germania, potrivit RT.
Cu toate acestea, volumul livrărilor nu este în prezent conform așteptărilor.
Livrările de petrol din Kazahstan în UE au fost permise de Moscova în ianuarie, după ce Kaztransoil a ajuns la un acord cu gigantul energetic rus Transneft pentru a utiliza conducta Druzhba pentru tranzit. În cadrul acordului, Kazahstanul a rezervat 1,2 milioane de tone din capacitatea conductei de tranzit pentru 2023, inclusiv 300.000 de tone în primul trimestru. Până în prezent, au fost furnizate doar 40.000 de tone.
Luna trecută, ministrul Energiei din Kazahstan, Bolat Akchulakov, a declarat că obligațiile Astana față de Germania sunt acum de doar 300.000 de tone de petrol pentru tot anul 2023, în ciuda faptului că capacitatea conductelor a fost rezervată la un nivel de patru ori mai mare.
În 2022, țara a produs 84,2 milioane de tone de petrol, iar anul acesta se așteaptă să producă 90,5 milioane de tone. Se preconizează că exporturile de petrol vor ajunge la 71 de milioane de tone, dar se relatează că aproape întreaga cantitate este deja contractată, iar Kazahstanul nu poate să o redirecționeze fără a suporta penalități financiare. Experții au avertizat că Astana „nu are volume suplimentare de petrol pentru livrări în Germania”. Chiar dacă ar avea, rafinăria Schwedt necesită 11 milioane de tone de petrol pentru a-şi susține operațiunile, iar cele 1,2 milioane de tone rezervate reprezintă doar 10% din această cantitate.
Berlinul a apelat la Astana ca furnizor de petrol după ce UE a interzis aproape toate importurile de ţiţei brut din Rusia la începutul lunii decembrie. Germania, Polonia, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă au obţinut permisiunea să primească în continuare livrări prin conducta Druzhba, dar Germania și Polonia au ales să-și reducă importurile de ţiţei brut rusesc pentru a-și reduce și mai mult dependența de energia rusească.
Petrolul kazah atrage Germania, întrucât are o compoziție similară cu clasa Urals a Rusiei. De asemenea, folosirea infrastructurii de conducte Druzhba existente elimină probleme logistice suplimentare pentru Berlin. Cu toate acestea, analiștii au avertizat că Kazahstanul face eforturi să livreze suficient petrol pentru a răspunde cererilor europene și este posibil să nu poată crește suficient de mult producția pentru a înlocui livrările rusești întrerupte.