Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

În Moldova va funcționa un sistem informațional de protecție a albinelor

Flori de primăvară, albine. Foto de arhivă
De la începutul acestui an, producătorii agricoli au obligativitatea să înregistreze lucrările de tratare a terenurilor cu produse fitosanitare și fertilizanți, iar apicultorii să își înregistreze familiile de albine pe o platformă online
Sputnik
CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. În Moldova a fost lansat sistemul informațional http://BeeProtect.md. Sarcina acestuia este diminuarea riscului de apariție a intoxicațiilor la albine cu produse de uz fitosanitar. Despre aceasta aflăm dintr-un comunicat publicat de serviciul de presă al Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Platforma are scopul de a garanta comunicarea și informarea reciprocă a producătorilor agricoli și a apicultorilor despre stropirea culturilor agricole și amplasarea stupinelor în apropierea terenurilor agricole.
Orice producător agricol care planifică tratări a culturilor cu produse de uz fitosanitar (PUF), are obligația de a se înregistra în sistemul BeeProtect.md și de a indica pe hartă hotarele terenurilor pe care acestea vor fi efectuate. Cu cel puțin două zile înainte de stropire, agricultorii vor notifica despre data și ora stropirii planificate, cu indicarea terenului și a culturii, precum și denumirea produsului fitosanitar.
La rândul lor, apicultorii trebuie să se înregistreze în sistemul BeeProtect.md, să indice pe hartă locul amplasării stupinelor în staționar sau în pastoral, perioada aflării în pastoral și numărul de familii de albine. În cazul în care un agricultor planifică lucrări de tratare, acesta va indica în sistem lucrările planificate cu cel puțin 48 de ore înainte. Toți apicultorii din raza de 7 km vor primi notificarea pentru a întreprinde măsurile de protejare a albinelor pentru intervalul de ore din data indicată de către agricultor.
Anual, pe teritoriul Republicii Moldova sunt constatate cazuri de intoxicare în masă a albinelor. Acest fapt provoacă daune apicultorilor, afectând, în cele din urmă, întreg sectorul agricol, dar și consumatorii de miere naturală. Potrivit estimărilor, cazurile de intoxicare a albinelor pot provoca pierderi de la 60 la 100% din efectivul de familii ale unei stupine, în situația în care pierderile financiare la fiecare familie de albine, din perspectiva investițiilor și a profitului ratat, pot fi de până la 6,000 lei.
În același timp, polenizarea culturilor agricole de către albine poate contribui la creșterea recoltelor pomilor fructiferi, legumelor, rapiței, florii soarelui cu 40-60 la sută.
Conform noilor prevederi ale Codului Administrativ al Republicii Moldova, neînregistrarea stupinelor de către apicultori, a lucrărilor de tratare de către agricultori, precum și introducerea datelor incorecte, va atrage după sine anumite sancțiuni.
Economie
MAIA vrea să ajute albinarii moldoveni