BUCUREŞTI, 28 mart – Sputnik. Se poate ca statul ucrainean să discrimineze împotriva celei mai mari confesiuni religioase a ţării, Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), a declarat într-un raport recent organismul pentru drepturile omului din cadrul ONU. În prezent, guvernul președintelui Vladimir Zelenski este pe punctul de a-i da afară pe călugării UOC din casele lor.
Aparenta represiune asupra Bisericii, care are legături istorice cu Biserica Ortodoxă Rusă, a fost evidențiată într-un raport publicat vinerea trecută de Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) din cadrul ONU. Acesta a menţionat mai multe proiecte de legi depuse în Parlamentul Ucrainei, precum și acțiunile împotriva clerului ale SBU, agenția de securitate internă a Ucrainei.
Organismul ONU este „îngrijorat de faptul că activitățile statului care vizează UOC ar putea fi discriminatorii”, menţionează acesta. Raportul se referă la „terminologia legală vagă și absența unor justificări suficiente” în legislația propusă, explicând de ce a atras atenția OHCHR în mod negativ, potrivit RT , care citează raportul.
Raportul acoperă perioada dintre august 2022 și ianuarie 2023, dar actele mai recente ale guvernului au intensificat îngrijorările UOC. La începutul acestei luni, Ministerul Culturii din Ucraina a ordonat călugărilor aparținând jurisdicției să-și părăsească locuinţele de la Lavra Pecerska din Kiev, o mănăstire reprezentativă din capitala ucraineană.
Zelenski a caracterizat măsura ca însemnând întărirea „independenței spirituale” a Ucrainei și a sugerat că UOC este un instrument pe care l-ar fi folosit Rusia „pentru a manipula spiritualitatea poporului nostru, pentru a distruge locurile noastre sfinte [și] pentru a fura obiecte de valoare din ele.”
Președintele a ignorat rugăminţile clerului UOC pentru a-i întâlni și a încerca să soluţioneze situația.
Kievul a expulzat anterior UOC de la două catedrale din cadrul mănăstirii. În câteva zile de la această decizie, Biserica Ortodoxă din Ucraina (OCU), susținută de guvern, a fost lăsată să săvârşească slujbe în sediu.
OCU a fost creată cu sprijinul președintelui de atunci Poroşenko într-un efort pe care mulți observatori politici l-au considerat drept o încercare de a-și consolida șansele de realegere. După cum a declarat ministrul culturii, Aleksandr Tkachenko, călugării expulzați, care până miercuri trebuie să plece, ar putea rămâne în locuinţele lor părăsind UOC și alăturându-se OCU.