Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul moldoveana a aprobat protocolul nr. 16 adițional la Convenția CtEDO

Documentul urmează să fie supus dezbaterii și votului în Parlamentul republicii Moldova.
Sputnik
CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. Cabinetul de miniștri moldovean a aprobat un proiect ce prevede ratificarea de către Republica Moldova a protocolului nr. 16 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (CEDO).
Documentul urmează să fie supus dezbaterii și votului în Parlamentul republicii Moldova.
Ministerul Justiției amintește că acest protocol a fost adoptat de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 2 octombrie 2013 și a intrat în vigoare la 1 august 2018. El „oferă posibilitatea instanțelor supreme ale părților la tratat să adreseze Curții europene a drepturilor omului (CtEDO) cereri de aviz consultativ privind chestiunile de principiu, privind interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților definite în Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și în protocoalele adiționale ale acesteia”.
Ministerul Justiției mai menționează că „tratatul are scopul de a facilita dialogul cu instanțele naționale supreme ale Părților Contractante și să contribuie la clarificarea dispozițiilor Convenției și a jurisprudenței Curții, oferind astfel mai multe îndrumări pentru a ajuta Înaltele Părți Contractante să evite eventuale încălcări ale drepturilor omului. Republica Moldova va desemna Curtea Constituțională și Curtea Supremă de Justiție în calitate de instanțe naționale abilitate cu dreptul de a solicita avizul consultativ al CtEDO”.
Ratificarea Protocolului nr. 16, conform aceleiași surse oficiale, va sublinia intenția Republicii Moldova de a se alătura statelor care prin ratificare au optat pentru unificarea jurisprudenței în chestiunile privind drepturile prevăzute de CEDO și de a reduce implicit numărul de cereri adresate Curții împotriva țării noastre. Totodată, acest fapt va alinia practicile naționale la standardele internaționale promovate prin tratatele internaționale ale Consiliului Europei.
Actualmente, 18 state membre ale Consiliului Europei au ratificat Protocolul nr. 16. Republica Moldova a semnat Protocolul nr. 16 la data de 3 martie 2017, însă pentru ca Protocolul nr. 16 să producă efecte juridice în raport cu statul nostru, este necesară ratificarea acestuia.
Politică
Vlad Filat câștigă dosarul la CEDO: Statul va plăti prejudiciu de 7500 de euro