Pentagonul a anunțat pe 20 martie despre livrarea unui nou lot de muniții din arsenalele sale, în valoare de 350 de milioane de dolari. Suma este relativ mică, echivalentă cu 70 de mii de obuze de artilerie de 155 mm, iar aceasta este norma lunară a FAU. Pachetul include bărci de patrulare fluviale, rachete HIMARS, rachete antiradar HARM, obuze de artilerie de 155 mm, aruncătoare de mine de 81 mm și lansatoare de grenade AT4 și muniție pentru ele.
Avioanele de luptă F-16 mult așteptate de Kiev nu au apărut pe lista de daruri a Pentagonului. În schimb Varșovia i-a transmis Kievului primele patru avioane de luptă MiG-29 din cele douăzeci de mașini promise. Armata poloneză are în dotare 22 de MiG-29A și șase MiG-29UB de fabricație sovietică. Aceste avioane au fost achiziționate în 2002 din Germania la prețul de 1 euro. În paralel, Slovacia și-a confirmat disponibilitatea de a furniza Ucrainei 13 avioane de luptă MiG-29 scoase din serviciul armatei slovace (pentru aceasta, Bratislava va primi o compensație de 900 de milioane de dolari). Anterior, Macedonia de Nord i-a transmis Kievului patru avioane de atac Su-25 care au nevoie de reparație capitală, cumpărate de la „independenta” în urmă cu 22 de ani.
Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Serghei Golubțov, a declarat într-un interviu pentru The Times: „Piloții mei cei mai buni mor în timp ce noi așteptăm F-16”. El consideră că subalternii săi sunt în stare să învețe să piloteze avioane de standarde NATO în câteva luni, respingând opinia specialiștilor alianței despre necesitatea unei pregătiri de mai mulți ani. Kievul constată ineficiența avioanelor MiG-29 învechite în lupta împotriva rachetelor de croazieră și dronelor de atac rusești.
Avioanele de vânătoare ale Forțelor Aerospațiale ale Rusiei au nimicit luni în cerul RPD în apropierea satului Nikanorovka încă un Su-25 al forțelor aeriene ucrainene. În perioada operațiunii speciale au fost „demilitarizate” 403 avioane și 223 de elicoptere ale FAU. Pe de altă parte, Marea Britanie este gata să compenseze pierderile convenționale ale Poloniei și Slovaciei cu avioanele sale de luptă la mâna a doua și să comande altele noi în SUA. Conflictul ucrainean este o posibilitatea accelerată de reînarmare a NATO din contul FAU. Publicația Politico nu ascunde faptul că viitorul strălucit al complexului militar-industrial european depinde de sinuciderea rapidă a Ucrainei. Nimic personal, doar afaceri.
Condamnarea strategică
Țările NATO din Europa de Est au început să anunțe în mod deschis despre livrările de avioane de luptă către regimul de la Kiev, este vorba de zeci de unități. Statisticile Ministerului Apărării al Federației Ruse indică distrugerea a peste 400 de avioane de luptă ale FAU într-un an. Dacă în februarie 2022 în serviciul FAU erau doar 152 de avioane, inclusiv 85 de avioane de luptă de toate tipurile, atunci din cele patru sute de avioane „demilitarizate”, cel puțin 250 de avioane ale FAU au fost livrări secrete occidentale (MiG-29, Su-27, Su-24 și Su-25 de producție sovietică și rusească au fost adunate din toată lumea pe banii SUA). Aceste cifre reflectă potențialul ridicat de luptă al Forțelor Aerospațiale Ruse, eficiența redusă a asistenței militare occidentale pentru regimul de la Kiev, lipsa de personal și incapacitatea de luptă a FAU. Acesta din urmă este recunoscut și de aviatorii NATO.
Astfel, experimentatul pilot de luptă britanic William Gillin a declarat pentru CNN că livrările de MiG-29 vor consolida parțial apărarea antiaeriană a Ucrainei, dar nu vor schimba situația și nu vor asigura Ucrainei un avantaj în conflictul cu Rusia: „Dacă ai rămas în urmă cu o generație, nu are rost să-ți faci apariția. Acum, forțele aeriene ucrainene sunt cu o generație în urma rușilor”.
Aici este necesar de precizat că MiG-29 și F-14 sunt avioane din aceeași generație (a patra). Iluziile președintelui ucrainean Vladimir Zelenski în privința avioanelor de luptă americane sunt nefondate - F-16 nu sunt o garanție a victoriilor Ucrainei pe câmpul de luptă. Avioanelor de luptă, de atac și bombardierelor de toate tipurile ale FAU le sunt sortite în zona operațiunii militare speciale rusești zile numărate, dacă nu chiar ore. Apariția la bordul aeronavelor ucrainene a bombelor NATO cu planare, ghidate prin GPS, JDAM (până la 70 km) nu va adăuga vitalitate de luptă, deoarece rachetele aer-aer R-37M ale Forțelor Aerospațiale ale Rusiei lovesc ținte la o distanță de până la 400 km, la viteza de Mach 6. Statele Unite și NATO pur și simplu nu dispun de arme de o asemenea putere. Potrivit generalului Forțelor Aeriene ale SUA James Hecker, sistemele de rachete antiaeriene la sol ale Forțelor Armate ale Rusiei au făcut ”inutile” multe avioane ale alianței. O problemă aparte a FAU și Occidentului este înaltul profesionalism al piloților militari ruși.
De aici rezultă că „contraofensiva de primăvară” promisă de Kiev nu va avea un sprijin aerian eficient. De facto, SUA și NATO cer de la Zelenski nu o „victorie rapidă”, ci organizarea operativă a sinuciderii în masă a militarilor ucraineni. La o astfel de nesăbuință Occidentul este împins de frica animalică față de prăbușirea inevitabilă a „hegemoniei” și iminența pedepsei.
Kremlinul a menționat anterior că livrarea de către țările NATO a avioanelor de luptă pentru FAU sporește nivelul de implicare directă a alianței în conflict, nu influențează cursul (obiectivele finale) ale operațiunii speciale și multiplică necazurile Ucrainei. În același timp, se observă și tendințe de creștere a necazurilor Occidentului colectiv, care încearcă cu cinism să „înnobileze” complicitatea la crimele de război ale regimului de la Kiev.
Conflictul ucrainean îndelungat mărturisește despre imuabilitatea scopului strategic al SUA și NATO - distrugerea spațiului post-sovietic. Rusia se apără și nu se va opri la jumătate de cale, având toate instrumentele, dreptul și gradele de libertate.