Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

MAIA le promite ajutor producătorilor moldoveni de lactate

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare promite că „sectorul de producere a laptelui va fi susținut și modernizat cu suportul statului și a partenerilor internaționali”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 mart - Sputnik. Serviciul de presă al ministerului de resort îl citează pe viceprim-ministrul Vladimir Bolea cu promisiunea că „sectorul de producere a laptelui va fi susținut și modernizat cu suportul statului și a partenerilor internaționali”.
Totodată, Bolea a îndemnat fermierii să se asocieze în cooperative, pentru a-și spori competitivitatea și crește veniturile, precum și pentru a putea negocia colectiv termenii contractuali și prețul laptelui.
„Pe rafturile magazinelor noastre trebuie să avem mai mult lapte autohton. În țară sunt circa 220 de ferme de lapte, cu un efectiv de circa 14 000 de vaci. Până în anul 2025, ne propunem să majorăm potențialul și să avem un număr de circa 20 000 vaci înalt productive. Vom prelua practicile internaționale aplicate în dezvoltarea sectorului. Polonia este un exemplu relevant, având o performanță remarcabilă în producerea laptelui”, a menționat Vladimir Bolea.
E de menționat în acest context că rafturile magazinelor din Moldova sunt acaparate de produse lactate de import, iar fermierii din domeniu se plâng de ani de zile că circumstanțele în care activează sunt neprielnice.
Una dintre soluțiile pe care ministrul Bolea o vede importantă este un mecanism de subvenționare per kilogramul de lapte livrat în baza facturilor și per cap de junincă până la prima fătare.
„De asemenea, a declarat că suplimentar subvențiilor oferite din bugetul de stat, fermele de vaci vor avea acces și la granturi oferite de Banca Mondială, în scopul modernizării, restructurării și extinderii exploatațiilor zootehnice. Reamintim că valoarea sprijinului financiar oferit de Banca Mondială pentru sectorul zootehnic este de 25 milioane de dolari SUA”, scrie serviciul de presă al MAIA.
Economie
În Moldova va fi creat un registru al fermierilor