Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Putin declarat că este gata să discute cu Xi Jinping planul Chinei pentru Ucraina

Vladimir Putin și Xi Jinping
Putin la anunțat la întâlnirea cu Xi Jinping despre disponibilitatea de a discuta planul Beijingului pentru Ucraina.
Sputnik
CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Moscova a luat cunoştinţă de planul cu privire la reglementarea în Ucraina propus de Beijing, a comunicat Vladimir Putin la începutul întâlnirii informale cu preşedintele chinez Xi Jinping la Kremlin, informează RIA Novosti.
Liderul chinez a sosit astăzi în Rusia într-o vizită de stat.
„Am studiat cu atenție propunerile dumneavoastră de reglementare a crizei acute din Ucraina. <...> Noi suntem întotdeauna deschiși procesului de negocieri. Vom discuta, evident, toate aceste chestiuni, inclusiv inițiativele dumneavoastră, pe care le tratăm, fără îndoială, cu respect”, a spus președintele Rusiei.
El și-a felicitat oaspetele cu ocazia realegerii sale pentru a treia oară în cea mai înaltă funcție, ceea ce vorbește despre faptul că poporul Chinei a apreciat la justa valoare activitatea lui Xi Jinping în deceniul precedent.
"În ultimii ani, China a făcut un salt colosal în dezvoltarea sa. În toată lumea acest lucru provoacă un interes sincer și chiar vă invidiem puțin", a menționat Putin.
Președintele Rusiei a adăugat că Moscova și Beijingul au în față încă multe sarcini și obiective comune.
La rândul său, Xi Jinping i s-a adresat lui Putin ca unui prieten și a menționat că Rusia a obținut succese și bunăstare datorită modului în care este condusă de președintele său. El și-a exprimat convingerea că poporul rus îl va susține pe Putin în toate acțiunile sale.
„Partea chineză acordă o mare atenție dezvoltării relațiilor chinezo-rusești, deoarece în asta există o logică istorică, deoarece suntem două mari țări vecine, suntem parteneri în cooperarea strategică cuprinzătoare. Anume acest statut determină faptul că între țările noastre trebuie să existe relații reciproce strânse”, a spus președintele RPC.
Întâlnirea oficială dintre Putin și Xi Jinping va avea loc mâine, la ora 15:00, la Kremlin.
Aceasta este prima vizită internațională a liderului chinez după realegerea sa, ea se va desfășura în perioada 20-22 martie.
Xi Jinping, în calitate de șef al statului, a vizitat Rusia de opt ori din 2013, mai mult decât orice altă țară. În total, în ultimii zece ani, Vladimir Putin și Xi Jinping s-au întâlnit de peste 40 de ori în diferite formate.
Internațional
Xi Jinping este sigur că vizita sa va impulsiona relațiile cu Rusia