Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

China doreşte să cimenteze legăturile energetice cu Rusia

Beijingul intenționează să construiască un parteneriat mai solid cu Moscova în sectorul energetic pentru a consolida împreună securitatea energetică la nivel internațional.
Sputnik
CHIȘINĂU, 17 mart – Sputnik. Beijingul intenționează să construiască un parteneriat mai solid cu Moscova în sectorul energetic pentru a consolida împreună securitatea energetică la nivel internațional și stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare, a declarat vineri ambasadorul chinez în Rusia Zhang Hanhui.
Potrivit diplomatului, cele două ţări şi-au sporit cooperarea în sectorul petrolului și gazelor în ultimii ani prin implementarea în comun a unor proiecte majore, demonstrând astfel un potenţial ridicat de a consolida şi mai mult legăturile energetice.
Zhang a subliniat rolul Rusiei ca furnizor principal de petrol în China timp de mai mulți ani la rând. Anul trecut, China a achiziționat 86,25 milioane de tone de petrol rusesc, ceea ce înseamnă cu 8% mai mult decât anul precedent.
De asemenea, ambasadorul a subliniat faptul că, în 2022, livrările de GNL rusesc s-au ridicat la peste 6,5 milioane de tone și că volumul anual de livrări prin ruta estică a conductei de gaze naturale Power of Siberia a atins un nivel record de 11,5 miliarde de metri cubi.
„De când a fost lansat, proiectul Yamal LNG funcționează constant, iar implementarea proiectului Arctic LNG-2 continuă într-un ritm accelerat. Recent a fost ratificat un acord interguvernamental privind livrările de gaz din Rusia în China prin intermediul conductei de gaze din Orientul Îndepărtat, iar părțile intenționează să înceapă implementarea acestui proiect fără întârziere”, a adăugat Zhang.
În februarie, Moscova și Beijingul au semnat un acord pentru livrările suplimentare de gaze naturale către China, prin ruta estică. Proiectul va presupune construcția unei secțiuni transfrontaliere pe râul Ussuri între conducta rusească deja operațională și orașul chinez Hulin. După ce va atinge capacitatea maximă, ruta va avea o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi (bcm). Volumul total al livrărilor anuale de gaze de către gigantul rusesc Gazprom către China se aşteaptă să crească la 48 bcm odată ce proiectul va fi lansat.
Internațional
Xi Jinping merge în Rusia pentru trei zile, e prima sa vizită oficială după realegere