Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

La Chișinău a avut loc o masă rotundă privind rolul CSI pentru Republica Moldova

„Ignorarea cooperării, retragerea unilaterală din acorduri importante sau retragerea completă din CSI va avea consecințe negative”, a declarat Vlad Batrîncea, în cadrul evenimentului.
Sputnik
CHIȘINĂU, 7 mar – Sputnik. Socialiștii au participat astăzi la o masă rotundă internațională denumită „Comunitatea Statelor Independente în sistemul intereselor naționale: potențialul și perspectivele dezvoltării cooperării pentru Republica Moldova”. În cadrul evenimentului, participanții au adoptat o declarație finală.
„Documentul atrage atenția asupra faptului că, în condițiile în care conducerea Republicii Moldova promovează o politică externă complexă în direcția integrării europene, cooperarea cu CSI rămâne o componentă importantă a sistemului de interese naționale al Republicii Moldova. CSI păstrează perspectivele și potențialul de dezvoltare pentru Republica Moldova ca un spațiu în care sunt concentrate interese vitale în domeniul agricol, industrie, comerț, energetică și protecția drepturilor cetățenilor, a căror asigurare constituie baza unei dezvoltări durabile și securității naționale a Republicii Moldova”, anunță PSRM.
Participanții la masa rotundă au recomandat instituțiilor de stat responsabile din țară să organizeze consultări ample cu producătorii de mărfuri, exportatorii și importatorii, precum și cu reprezentanții diasporei moldovenești care locuiesc în statele membre CSI, să coordoneze acțiunile ulterioare în interesul economiei și a cetățenilor, să revizuiască, să completeze, să actualizeze acordurile existente în cadrul CSI și să se alăture altora noi.
În cadrul ședinței, Vlad Batrîncea a amintit că actualele autorități ale Republicii Moldova au decis să nu participe la ședințele din cadrul CSI, inclusiv la cele interparlamentare și au declarat că țara noastră „va trebui să rezilieze toate acordurile de comerț preferențial existente, cu excepția acordului cu UE.”
Cu toate acestea, potrivit vicepreședintelui, statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană nu prevede retragerea din alte organizații. Fiecare țară, chiar și membră a Uniunii Europene, are dreptul să adere la alte organizații internaționale și, astfel, să promoveze o politică externă independentă.
Politică
În Republica Moldova a apărut un nou minister