CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik, Doina Crainic. Susținut de prim-ministrul Benjamin Netanyahu și de aliații săi, proiectul de lege a fost respins ferm de palestinieni și de observatorii străini.
Proiectul de lege privind pedeapsa cu moartea a trecut miercuri în prima lectură în parlamentul israelian, cu 55 de voturi pentru și nouă împotrivă. Cea mai mare parte a opoziției – condusă de fostul premier Yair Lapid – s-a abținut de la vot în semn de protest, potrivit RT.
Proiectul a fost redactat de deputatul Limor Son Har-Melech și susținut de prim-ministrul Benjamin Netanyahu și de ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir. Atât Son Har-Melech, cât și Ben-Gvir sunt membri ai partidului „Puterea Evreiască”, o facțiune radicală sionistă care a ajutat partidul de dreapta al lui Netanyahu, Likud, să revină la putere la alegerile din noiembrie anul trecut.
Potrivit proiectului, oricine, „în mod intenționat sau din indiferență, provoacă moartea unui cetățean israelian atunci când actul este săvârșit dintr-un motiv rasist sau din ură îndreptată către un anumit public... și cu scopul de a dăuna Statului Israel și renașterii poporului evreu în patria sa” va fi executat, fără nicio posibilitate de închisoare.
Legea s-ar aplica în Cisiordania, care, deși este parțial administrată de Autoritatea Palestiniană, este supusă legii militare israeliene.
Proiectul de lege depășește „o linie roșie clară, fiind un semn al alunecării Israelului în fascismul total”, a declarat partidul politic arabo-israelian Hadash Ta’al într-un comunicat. „Astăzi sunt palestinienii, mâine vor fi protestatarii de pe străzi. Ben-Gvir va reacţiona imediat atunci când vine vorba de a stabili cine este terorist.”
Autoritatea Palestiniană a spus că proiectul de lege este „crud, barbar și inuman”, descriindu-l ca fiind „înrădăcinat în supremația evreiască”. Trecerea sa va duce la „condamnarea la moarte în mod arbitrar și ceremonial” a palestinienilor, a adăugat în declarația sa.
Mii de israelieni s-au adunat în fața clădirii parlamentului țării în ultimele zile pentru a protesta împotriva proiectului de lege, dar şi alte ţări au reacţionat. Vorbind după o întâlnire cu ministrul israelian de Externe Eli Cohen marți, ministrul german de Externe Annalena Baerbock a descris proiectul de lege ca fiind „deosebit de îngrijorător”, având în vedere că Israelul nu a executat pe nimeni de când criminalul de război nazist Adolf Eichmann a fost spânzurat în 1962.