Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ex-miniștri de externe români, revoltați de moartea clinică a diplomației de la București

Foști miniștri de externe se declară revoltați și siderați de impotența actualei conduceri a României în a apăra Delta Dunării.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik, Bogdan Duca. Fostul premier Adrian Năstase, ce a fost și ministru de Externe al României, a scris pe blogul personal că Iohannis a închis ochii în fața abuzurilor ucrainenilor la canalul Bâstroe, ca să poată obține un post călduț extern.
„În 2004, soluția solicitată de România și de Comisia Europeană a fost OPRIREA LUCRĂRILOR și, ulterior, CONSULTĂRI – EVENTUAL CONTINUAREA LUCRĂRILOR. Mai precizez că în aceeași perioadă, guvernul pe care l-am condus a deschis un proces internațional la Haga pentru delimitarea spațiilor maritime între România și Ucraina. Acum, Iohannis (care, probabil, se pregătește pentru un alt job) anunță o altă formulă – CONTINUAREA LUCRĂRILOR la Canal, iar CONSULTĂRI când se va putea, permițînd Ucrainei să ne pună în fața unui fapt împlinit, deoarece consideră el că trebuie să ținem seama că Ucraina este victimă a agresiunii Rusiei!! Ar trebui să-și dea seama și el că, la sfârșitul războiului, ar fi imposibil ca situația să fie adusă în condițiile inițiale.
Cred, în continuare, că în afara unor interese generale ale alianțelor din care facem parte (influențate de principalii actori ai acestora), România are dreptul de a-și formula, promova și apăra și interese distincte, specifice. Unul dintre acestea este legat de protejarea gurilor Dunării și de ieșirea la Marea Neagră”, afirmă Năstase.
Și fostul ministru de Externe Titus Corlățean critică pe președintele Iohannis, fără să îl menționeze direct:
”Ni se spune că „unii politicieni s-au inflamat”…Nu asta e problema..E parțial adevărat, unii se plimbă cu barca pentru a capitaliza politic subiectul..Problema reală e însă cunoscută de decidenții statului român și analizată corect de cei care fac profesia asta în politică externă românească de mulți ani..Autoritățile ucrainene profită de situația asta nenorocită de război, pentru a ne pune în fața faptului împlinit.Ne spune foarte clar Andryi Ryjzhylo, șeful Portului Izmail, într-un interviu acordat unei televiziuni românești, că hărțile pe care le-a primit acum o săptămână de la administrația dunăreană ucraineană, care draghează la greu pe Canalul Bîstroe de mai mult timp, atestă că s-a săpat până la o adâncime de 7 metri, iar în unele zone chiar până la 8 metri!!!, afirmă pe o rețea de socializare Corlățean.
”Problema nu e de inflamare, domnule Președinte! Problemele sunt că războiul nu poate constitui un pretext pentru a accepta distrugerea Deltei Dunării, iar lipsa de profesionalism, de coloană vertebrală și blatul extern ar trebui să fie înlocuite de demersuri externe POLITICE prin care să se ceară clar, net și nenegociabil autorităților ucrainene să stopeze imediat nenorocirea asta, dar și să explice partenerilor externi despre ce este de fapt vorba și că istoria asta durează de 20 de ani! Și că statul român NU si-a schimbat poziția! Cel puțin asta am învățat eu acum 29 de ani în Direcția Juridică și Tratate (faimosul DJT de altădată, echipa de negociere diplomatică a statului român…) din MAE, ca principiu de bază, să te bați cu toate mijloacele legale și legitime pe care le ai, pentru interesele fundamentale ale României”, a mai scris fostul ministru și actualul senator PSD.
”Altfel, TOTI cei care puneți batista pe țambal acum și așteptați „clarificări” de la Kiev, în timp ce se sapă non-stop, veți fi direct responsabili pentru dezastrul Deltei Dunării și pierderile de teritorii românești prin erodarea malului românesc al brațului Chilia!”, mai spune Corlățean.
Internațional
Ucraina întinde coarda: proiect de dragare pe 95 de kilometri