Publicația americană Military Watch notează că, în ceea ce privește experiența de luptă, avionul de vânătoare Su-57 depășește cu mult omologii de generația a cincea din lume.
Izolarea internațională a Federației Ruse rămâne un vis irealizabil al Occidentului colectiv, acest lucru este confirmat de rezultatele Conferinței de securitate de la München, precum și de cele mai mari expoziții de armamente din India și Emiratele Arabe Unite, unde producția industriei de apărare rusească rămâne în mod tradițional „piesa de rezistență a programului” și un reper tehnologic pentru majoritatea țărilor lumii, inclusiv pentru SUA.
Rusia demonstrează în cursul operațiunii militare speciale și pe piața mondială a armamentelor cum trebuie apărată securitatea națională, prin ce mijloace trebuie luptat cu hegemonia și neocolonialismul. Țările occidentale au încercat să folosească Conferința de la Munchen pentru a convinge țările din Africa și America Latină să-și înăsprească politica externă față de Federația Rusă. Aceste eforturi au eșuat. Independența „sudului global”, precum și independența Indiei și Chinei, mărturisesc despre distrugerea ordinii mondiale unipolare bazate pe regulile nescrise ale Washingtonului.
Umilirea politică din februarie a Occidentului este amplificată de cea militar-tehnologică. La expoziția aerospațială Aero India 2023 din India și la expoziția producției de apărare IDEX 2023 din Emiratele Arabe Unite, sute de mostre ale producției industriei rusești de apărare se află în centrul atenției specialiștilor și clienților. Programul de zbor al Aero India 2023 a fost deschis de Su-30MKI și MiG-29UPG ale Forțelor Aeriene Indiene.
Vom aminti că India a achiziționat 272 de avioane de luptă Su-30 din Rusia (majoritatea dintre ele sunt asamblate în India), și este gata să plătească în continuare miliarde de dolari pentru tehnica aviatică rusească - instrumente eficace de asigurare a suveranității reale.
În marja celei de-a 14-a expoziții aerospațiale de la Bangalore (13-17 februarie), India și Rusia au discutat despre producția licențiată a avioanelor de vânătoare Su-57 de generația a cincea, cu utilizarea bazei tehnologice a Hindustan Aeronautics Limited Corporation. Cele două țări au experiență comună în crearea și producerea avioanelor de vânătoare de a patra generație Su-30MKI, care constituie baza Forțelor Aeriene ale Indiei. Anterior, India și Rusia au dezvoltat împreună avionul de luptă de a cincea generație în cadrul programului FGFA (modificarea Su-57). Potrivit Military Watch Magazine, aceasta este singura posibilitate pentru India de a achiziționa avionul de luptă de a cincea generație - să plaseze o comandă mare și să desfășoare producția Su-57 licențiată. O astfel de interacțiune între New Delhi și China sau SUA este imposibilă din diverse motive militare și politice.
Sabia fermecată și capetele dragonilor
Din punct de vedere tehnologic, alegerea indiană arată impecabil. Chiar și publicația americană Military Watch notează că, în ceea ce privește experiența de luptă, avionul de vânătoare Su-57 depășește cu mult omologii de generația a cincea din lume - datorită desfășurării din martie 2022 împotriva forțelor de apărare aeriană și a forțelor aeriene ucrainene. Primul regiment de Su-57 al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei ar putea fi format complet înainte de sfârșitul anului 2023.
Avionul de luptă este apreciat pentru caracteristicile sale avansate, inclusiv utilizarea a șase radare, manevrabilitate excepțională, rachetele hipersonice R-37M cu o rază de acțiune incredibilă de până la 400 km. Menționăm, Rusia a prezentat la Bangalore două sute dintre cele mai demne exemplare de tehnică militară ale Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene, prevăzute pentru confruntarea cu toate tipurile de „dragoni” moderni. Inclusiv avionul de luptă multifuncțional de război MiG-35D, versiunile de export ale elicopterelor Ka-52, Mi-28N și Mi-8AMTSh (în versiunea de export - Mi-171Sh).
India este considerată unul dintre principalii cumpărători de armamente rusești și în ultimii 30 de ani a achiziționat de la Federația Rusă un arsenal în valoare de 70 de miliarde de dolari. Portofoliul de comenzi militare (în valoare de 14 miliarde de dolari) include un contract cu New Delhi privind livrarea până la sfârșitul anului 2024 a cinci seturi regimentare ale sistemului de rachete antiaeriene S-400. Anterior, India și Rusia au aprobat programul de cooperare militar-tehnică până în 2030. Între timp, sunt sortite succesului și proiectele de producere comună a avioanelor de luptă rusești de generația a cincea în Orientul Mijlociu. Avionul rusesc Checkmate a anunțat despre sine la expoziția internațională Dubai Airshow 2021.
La deschiderea expoziției IDEX 2023 de la Abu Dhabi (EAU), pe 20 februarie, directorul general al ”Rosoboronexport”, Aleksandr Miheev, a menționat cererea mare de tehnică aviatică rusească și alte tipuri de arme pe piața mondială - volumul vânzărilor anuale în străinătate constituie aproximativ 13 miliarde de dolari, iar portofoliul de comenzi de armamente depășește stabil suma de 50 de miliarde de dolari. Acești bani reflectă indirect ritmul creșterii capacității de apărare a Rusiei. Pavilionul cu 200 de mostre de armamente și tehnică militară al Federației Ruse la IDEX 2023 este epicentrul unui interesului fierbinte al specialiștilor militari, constructorilor și jurnaliştilor din zeci de ţări. Aici sunt prezentate cel mai mare tanc de luptă din lume T-90SM „Prorîv” și incredibilul BMPT „Terminator”, sistemele de rachete antiaeriene inaccesibile pentru „concurenți” S-400 „Triumph” și „Antey-4000”, cele mai recente sisteme de apărare aeriană cu rază medie S- 350E „Vitiaz” și ”Viking”, precum și ZRPK ”Pantsir-S1M” și MANPADS ”Verba”, arme moderne de calibru mic și multe alte produse de înaltă tehnologie ale industriei rusești de apărare.
Rusia nu va ceda nimănui sectorul său, aproximativ 20 la sută din piața mondială de arme, unde luptă în permanență tehnologiile avansate și mijloacele eficiente de distrugere a inamicului. Încercările SUA și altor țări NATO de a utiliza mecanismele concurenței neloiale (sancțiuni antirusești și presiuni asupra partenerilor) sunt în mod evident sortite eșecului. Cu atât mai mult cu cât, pe câmpul real de luptă, Occidentul demonstrează o rămânere în urmă tehnologică a armamentelor.
Potrivit Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse: „În perioada agresiunii împotriva Rusiei, din decembrie 2021, țările NATO au transmis armatei ucrainene 1170 de sisteme de apărare aeriană, 440 de tancuri, 1510 BMP-uri, 655 de sisteme de artilerie.” Și cea mai mare parte a acestor armamente a fost deja distrusă. Cu eforturile industriei de apărare și ale Forțelor Armate ale Rusiei, umilirea militar-tehnologică a Occidentului colectiv continuă - pe platformele piețelor internaționale și în teatrul de operațiuni ucrainean.