Fostul premier și lider PNL Ludovic Orban s-a aflat în vizită la Chișinău, unde a fost invitat la emisiunea ”La 360 de grade” a postului Teleradio Moldova.
Emisiunea a fost un prilej pentru mai multe declarații ale fostului politician de prim-rang din România. Conform acestuia, viitorul republicii Moldova trebuie să fie legat de Uniunea Europeană, dar pentru aceasta Chișinăul are de ales: fie va urma calea lungă, a negocierilor cu Comisia Europeană, care ar putea să dureze chiar și decenii până la aderare, fie va urma calea scurtă: a unirii cu România.
Politicianul de la București s-a declarat unionist și și-a exprimat încrederea că Republica Moldova va urma traseul unirii. Însă acesta a respins ipoteza ”repetării lui 24 ianuarie 1859” în anul 2024, printr-o dublă alegere a preeședintelui Maia Sandu, atât ca președinte al României cât și al Republicii Moldova.
De asemenea, Orban crede că unirea nu se poate face fără Transnistria, teritoriul autoproclamatei republici transnistrene fiind al Republicii Moldova.
Întrebat cu privire la războiul din Ucraina, Ludovic Orban a declarat că România ajută mult regimul de la Kiev, dar din rațiuni politice, opinia publică nu este informată cu privire la dimensiunea reală a ajutorului acordat de București lui Zelenski și regimului său.
Un alt subiect este cel al ”mini-centralelor” nucleare, proiect american, unde România s-a oferit stat pilot. Întrebat de jurnalista Teleradio Moldova cu privire la nivelul negocierilor ca și Republica Moldova să poată fi prinsă în proiect, împreună cu România, Ludovic Orban a declarat că soarta proiectului e departe de a fi tranșată.
Uniunea Europeană nu s-a pronunțat încă favorabil în ceea ce privește proiectul american pentru mici centrale nucleare, urmând o perioadă lungă de studii de fezabilitate și de mediu până când se va obține ”undă verde” de la Bruxelles.